Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?

123-speelgoed-lego-04-18.jpg

dossier

Maandelijks mogen we op online consultatie bij experte Karolien Raeymaekers, klinisch psycholoog-gedragstherapeut en auteur van Denk als je peuter/kleuter. Deze keer namen we een vraag mee die met de pakjesperiode voor heel veel ouders interessant is.

Lisa (32): “Mijn zoon zou alles kiezen uit het speelgoedboekje en weet niet waar eerst kijken in een speelgoedwinkel, maar bij het krijgen van een cadeautje speelt hij soms langer met de doos of het inpaklintje dan met de inhoud ervan. “Hoe meer hij krijgt, hoe minder hij ermee speelt”, zegt mijn man dan. Vandaar mijn vraag:

Kan een kind te veel speelgoed hebben?

Karolien: “Heel veel speelgoed staat gelijk aan heel veel prikkels. Daardoor worden kindjes heel snel afgeleid en komen ze amper tot een langdurig spel. Bovendien hebben ze de neiging om van het ene speelgoed naar het andere te ‘hoppen’, maar wordt hun grote fantasie amper aangesproken. Om kinderen echt te laten spelen, hebben we dus geen overvolle speelkamer nodig. Als je iets nieuws in huis haalt, hou je beter deze twee punten in het achterhoofd:

  • Kant-en-klaar speelgoed met een duidelijke functie en beperkte mogelijkheden, daar is een kleuter sneller op uitgekeken. Een eigen fantasiespel zorgt voor het eindeloos kunnen oefenen van dagelijkse vaardigheden in een veilige context. Voorbije ervaringen kunnen erin verwerkt worden en nieuwe uitdagingen worden vooraf al eens uitgetest. Zo hoor je wel eens een kleuter alle regels van de juf opzeggen tegen zijn knuffelvriendjes of probeert hij in het keukentje die speelgoedwortel toch eens te ‘proeven’. Zulk fantasiespel is ongedwongen, perfect afgestemd op de persoonlijke interesses en reële, eigen dagelijkse zorgen. Het triggert een kleuter en zorgt dus voor langer speelplezier.
  • Speelgoed op maat is speelgoed passend bij het ontwikkelingsniveau van jouw zoon of dochter. Het zorgt voor 100 spelmogelijkheden in plaats van 100 verschillende speeltjes. Spel op peuter- en kleutermaat komt tegemoet aan hun natuurlijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang. Speelgoed die de zintuigen prikkelt, of gebaseerd is op actie-reactie, doen het dus altijd goed bij deze leeftijd. Ook speelgoed dat dit fantasiespel ondersteunt, zal in de smaak vallen.

Hoe kunnen we kinderen stimuleren om te spelen?

  1. Beperk de keuze

Zorg voor een overzichtelijke, opgeruimde speelruimte, waar niet elk speeltje zomaar te grabbel ligt. Maak speelboxen en zorg voor een roulatiesysteem. Zo wordt jouw kleuter niet overspoeld door het grote spelaanbod, maar is er een duidelijk spelidee en daar kan hij mee aan de slag. Het speelgoed dat even niet tentoongesteld werd, voelt nadien aan als nieuw en prikkelt des te meer. Nog meer inspiratie nodig voor deze speelgoedwissel? Maak van een heel eenvoudige kast een ‘verrassingskast’ waarbij je op elk schap een minimum aan spelmateriaal presenteert. Een aantal blokken en wat dieren bijvoorbeeld, dat wordt een echte dierentuin. Een make-upborstel, spiegel en kam wordt een compleet kapsalon en de drie boeken die onderaan in de kast staan, worden nu ook echt gelezen. Wil je een voorbeeld van die verrassingskast? Kijk op de Instagram-pagina van @karolien_raeymaekers.
  1. Introduceer de prutsdoos

Maak een doos waar je kleine, losse speeltjes in bewaart: van kleine popjes uit een Kinder Surprise tot een wasknijper of een pingpongbal. Elk speeltje heeft een hoog prutsgehalte, maar ze hebben niets met elkaar te maken. Wedden dat jouw kleuter toch tot een mooi verhaal komt?
  1. Maak nieuwe combinaties met bestaand speelgoed

Probeer eens het bestaande speelgoed te combineren met iets nieuws. Zo kunnen een aantal auto’s en restjes plasticine een echte bouwwerf worden. Of kan je Playmobil combineren met watjes uit de badkamer om een winters tafereel te creëren, het ideale decor voor een nieuw sneeuwavontuur voor de speelfiguren.
  1. Plaats bestaand speelgoed in een andere context

Ook het gekende speelgoed op een andere plaats zetten, prikkelt de fantasie. Maak je een kampje onder de tafel en wordt dat het huis van jouw lievelingspop? Of neem je wat speelgoedauto’s mee naar buiten voor een uitdagend parcours?
  1. Geef een doel aan jouw spelidee

Is je zoon of dochter even wat minder enthousiast, geef dan een spelidee met een duidelijk doel. Een tekening maken lijkt soms wat saai, maar wanneer dat een kerstkaart voor de juf wordt of een kunstwerk voor opa en oma, is het toch net iets spannender. Geen inspiratie wat te spelen met plasticine? Dan maken we een groot verjaardagsfeest voor die lievelingsknuffel en moeten we een reuzegrote taart zien te maken." 

Lees ook: Hoe motiveer je je kind om op te ruimen?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram