Peuter 8 Jun 2019 Paulien

8 manieren om je peuter in alle rust aan te kleden

Peuters en kleren, het is niet bepaald een gedroomde combinatie. Is het bij jullie ook elke morgen een gevecht met sokjes en t-shirtmouwen? Probeer deze tips dan eens om je peuter makkelijk en zonder ruzie aan te kleden.

1. Maak het leuk

Maak er een grappige activiteit van. Kleed bijvoorbeeld de teddybeer aan in plaats van je peuter en doe alsof je niet weet wat je fout doet. Je kan ook bijvoorbeeld een shirt achterstevoren aantrekken en een onderbroek op je hoofd zetten. Je peuter zal giechelen en hij of zij zal je ook uitleggen wat je verkeerd doet. Leert ie ook iets bij.

2. Omgekeerde psychologie

Als je peuter in de ‘ik-kan-het-zelf-fase’ zit, kan je dit in je voordeel gebruiken tijdens het aankleden. Vertel je peuter dat je echt niet gelooft dat hij of zij dit helemaal alleen kan of een andere variatie op die zin. Zo moedig je hem of haar aan om het helemaal zelf te doen. Want ja mama, ze kunnen het helemaal zelf!

3. Warm de kleren op

Deze truc kan je wel eens helpen in de koudere maanden. Hang de kleren van je kleintje tegen de verwarming en laat ze voelen aan de lekker knusse en warme kleren. Wedden dat ze ze snel willen aandoen?

4. Laat je peuter kiezen

Peuters staan te trappelen om lekker zelfstandig te zijn, geef hen dus de kans om dat te proberen. Leg ’s morgens drie verschillende outfits klaar en laat ze zelf kiezen wat ze aan willen. En als ze zelf gekozen hebben, kunnen ze niet meer tegenstribbelen. Geef ze wel niet te veel opties, want dat kan overweldigend zijn.

5. Beloningsysteem

Het werkt op elke leeftijd, een beloning als je iets goed doet. En nee dat hoeft niets gigantisch te zijn, maar je kan bijvoorbeeld vertellen over het lekkere ontbijt dat op hem wacht als ie zich aankleedt, of een sticker geven per keer hij het zonder morren doet.

6. Ga samen shoppen

Zoals al wel duidelijk is, peuters hebben een eigen willetje. Dus betrek hen bij het proces dat voorafgaat aan aankleden: kleren kopen. Laat hen bijvoorbeeld zelf een leuk t-shirt uitzoeken, zo geef je hen weer wat beslissingsrecht én minder reden om later te zeuren.

7. Kleed jezelf fout aan

Deze truc zal niet oneindig blijven werken, maar is wel leuk als je wat tijd hebt. Kleed jezelf helemaal fout aan. Zet je onderbroek op je hoofd, draai je t-shirt rond je been en je rok onder je oksels.

Doe alsof er niets aan de hand is en als je kind begint te lachen of je op fouten wijst, vraag dan wat er mis is. Vraag je peuter waar een t-shirt dan moet zitten. Als ie vertelt waar, doe alsof je hem niet gelooft, tot ie het laat zien en zelf z’n t-shirt aantrekt. Ja, dan pas snapt mama wat er mis is!

8. Afleiden

Wat ook altijd werkt bij peuters, is ze afleiden. Vertel hen over de leuke dingen die jullie straks gaan doen, waar je naartoe gaat of zing samen een liedje. Dan is die vervelende karwei snel achter de rug.

Lees ook: 4 tips om bedplassen te voorkomen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
8 manieren om je peuter in alle rust aan te kleden
Sluiten