Peuter 7 Jun 2019 Paulien

7 tips om je peuter snel en vlot aan het praten te krijgen

Wanneer je peuter begint te praten, gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Je weet eindelijk waar je kleintje een hele dag over nadenkt. Dankzij deze tips kan je je peuter aanmoedigen om meer te praten.

1. Gebarentaal

Gebarentaal gebruiken klinkt misschien wat tegendraads, maar het helpt heel goed om communicatie te verbeteren. Je peuter kan al heel goed gebarentaal ‘spreken’, dus door hier in mee te gaan laat je zien hoe fijn het is om te communiceren met elkaar. Denk er wel aan om als je een gebaar gebruikt, ook altijd het woord uit te spreken. Je peuter zal hier enthousiast van worden en sneller beginnen praten.

2. Praat VEEL!

Wanneer je peuter leert praten, is het belangrijk dat hij of zij constant nieuwe woorden hoort. Praat dus veel! Gebruik makkelijke woorden en korte zinnen, maar vertel alles. Weet je na een tijdje niet meer wat zeggen? Vertel dan gewoon wat je aan het doen ben terwijl je het doet. ‘Mama bakt worstjes voor het avondeten. Woeps! Mama gebruikt te veel boter.’

3. Benadruk nieuwe woorden

Als je kleintje een nieuw woord gebruikt, is het belangrijk enthousiast te zijn. Vertel hoe trots je bent dat je kleintje om ‘melk’ vraagt en niet gewoon gebaren gebruikt. Je kan zulke momenten ook gebruiken om je peuter nog meer woorden te leren. ‘Wist je al dat melk goed is voor je botten?’

4. Erken gebrabbel

Als je kind al goed zinnen kan vormen, is het belangrijk om niet te vlot te reageren op gebrabbel. Vertel je kleintje dat je het fijn vind dat ie praat, maar dat je hem of haar niet goed kan verstaan.

5. Papegaaien maar

Als je kindje iets zegt, kan het helpen om de zin na te zeggen en uit te breiden met een paar woorden. Zo zien ze wat de andere zinsmogelijkheden zijn en leren ze onbewust wat bij.

6. Niet anticiperen

Je hebt jaren elk pijntje en elk hongertje zien aankomen en je stond altijd al klaar met wat je kleintje nodig had nog voor ie dat zelf besefte. Dat kan snel een gewoonte worden. Probeer je peuter altijd zelf te laten vragen naar wat ie nodig heeft. Zo leert ie ook ineens dat huilen geen goede manier is om iets gedaan te krijgen van jou.

Ook bij gebaren is het belangrijk om te nuanceren. Als je peuter bijvoorbeeld gebaart naar een appel, moet je die niet gewoon geven. Zet dan zelf zijn gebaren om in woorden: ‘Heb je honger en zin in een appel? Als je dat lief vraagt, zal ik je die meteen geven.’

7. Opgepast met schermtijd

Schermtijd is sowieso niet het beste idee, maar ook bij het leren praten is het geen goed hulpmiddel. Peuters leren het beste praten wanneer ze dat actief kunnen doen, en dus niet wanneer ze bijvoorbeeld twee tekenfilmfiguurtjes zien praten op een scherm.

Lees ook: 6 signalen waardoor je weet dta je peuter klaar is voor een groot bed

Bron: Mom365

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
7 tips om je peuter snel en vlot aan het praten te krijgen
Sluiten