Peuter 22 May 2019 Paulien

7 tips om je kind vlot te laten wennen aan het kinderdagverblijf

Je kindje voor het eerst toevertrouwen aan andere mensen is heel spannend, maar voor je kleintje is dat natuurlijk nog spannender. Nieuwe mensen, nieuw speelgoed, nieuwe gewoontes, … Hier zijn 7 tips om je kindje vlot te laten wennen aan het kinderdagverblijf. Zo ben jij ook gerust?

Je kleintje vlot laten wennen aan het kinderdagverblijf

1. Voorbereidend werk

Breng vooraf al enkele uren samen met je kindje in het kinderdagverblijf door. Zo leren jullie alle twee de omgeving op een rustige en veilige manier kennen. Je kindje kan wennen aan de stemmen van de kinderbegeleiders, de drukte van de groep, de slaapplek, … En jij kan alvast kennismaken met de werking van het kinderdagverblijf en het team.

2. Stapje voor stapje

Als je merkt dat je kind veel moeite heeft met wennen aan de nieuwe omgeving, kan je het kinderdagverblijf vragen of je kindje eerst wat kortere dagen mag blijven. Vermijd te lange dagen. Begin de eerste dag met een uurtje, haal je kleintje de volgende dagen na een halve dag weer op en bouw zo stilaan op naar volledige dagen.

3. Slaappatroon

Als je kiest voor een meer geleidelijke overgang, zoals hierboven, zal het slaappatroon van je kleintje minder veranderen. Tijdens de eerste dagen zullen de begeleiders je kindje extra opvolgen, ook tijdens het slapen. Zo ben je als ouder ook helemaal gerustgesteld.

4. Te veel informatie bestaat niet

Zorg dat je een goed gesprek hebt met de kinderbegeleiders voor je kindje daar start. Vertel hen alles over jouw kleintje en zijn of haar gewoontes: welke allergieën heeft je kind, wat vind je kind leuk, wat is zijn of haar slaappatroon, hoe voed je hem of haar, … Zo kunnen de kinderverzorgers perfect handelen als jij er niet bent.

5. Enthousiasme

Je kind voelt jou haarscherp aan. Als jij dus wat twijfelachtig binnenwandelt, zal je kind dat gevoel overnemen. Straal dus veel zelfvertrouwen uit en praat de dagen voor het eerste verblijf met veel enthousiasme over het kinderdagverblijf, zo zal jouw kindje ook vol zelfvertrouwen en enthousiasme aan de eerste dag beginnen.

6. Afscheid nemen

Wanneer je je kindje achterlaat in het kinderdagverblijf is het belangrijk om op een duidelijke manier afscheid te nemen.  Anders kan je kindje wat verward achterblijven als zijn of haar vertrouwde persoon daar niet meer is. Hou het wel kort en bondig en vertel dat je straks al terug bent.

7. Laatste check-ups

Leg voor je vertrekt je oor nog even te luister bij de kinderbegeleiders. Wanneer is het voor hen een goed moment om even te bellen om te controleren of alles in orde is? Geef ook zeker je telefoonnummer af en vertel hen wanneer ze jou kunnen bellen als er iets misgaat.

Lees ook: 7 redenen waarom de peuterjaren geweldig zijn

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
7 tips om je kind vlot te laten wennen aan het kinderdagverblijf
Sluiten