Baby 29 May 2019 Paulien

6 tips om je baby snel en vlot te laten wennen aan de buiklig

Je baby op zijn of haar buikje laten liggen, heeft een heleboel positieve effecten. Zo zal ‘ie sneller aan het kruipen gaan en sterker worden. Deze zes tips kan iedereen makkelijk volgen en laten je baby snel wennen aan de buiklig.

Kind & Gezin raadt aan om je baby regelmatig op de buik te leggen. Start met enkele minuten, laat je baby gewoon worden aan de positie, om dan gradueel op te bouwen naarmate de baby sterker wordt (van 5 minuten tot 20 à 30 min). Je baby kan het beste 3 keer per dag op zijn of haar buikje liggen of spelen. Probeer je baby hierbij niet te forceren en zorg ervoor dat hij of zij steeds uitgerust is en geen honger heeft. Hoe sneller je baby aan deze houding gewoon wordt, hoe sneller hij de voordelen hiervan zal ervaren. Zorg wel steeds voor toezicht wanneer je baby op de buik ligt.
Deze tips zijn bedoeld voor iedereen die met jouw baby in contact komt en zorgen ervoor dat je baby sneller kan wennen aan de buiklig.

1. Dragen

Wissel de manier van dragen af. Je kan de baby op de linker- of rechterarm dragen, met zijn rug tegen je borst of met zijn buik op je onderarm. Als je je baby in een draagdoek draagt, zorg dan voor een afwisselende houding van het hoofd. Door de houding van je baby af te wisselen, zal hij of zij ook sneller accepteren dat ‘ie soms op de buik moet liggen.

2. Spelen

Een goede manier om je baby te laten wennen aan de buiklig, is door hem of haar op je bovenlichaam te plaatsen met het hoofd naar jou toe gericht. Dit zal hem motiveren zijn hoofd op te richten om naar jou te kijken. Je kan eventueel ook gebruik maken van een kleine handdoek om onder de bovenarmen van de baby te leggen om het je baby makkelijker te maken zich op te richten. Bied aan beide zijden van de baby speelgoed aan om hem of haar te stimuleren het hoofd te draaien en te reiken met zowel de linker- als de rechterhand.

3. Het verzorgen

Tijdens het verschonen en bij het aan- en uitkleden kan je je baby van de ene zijde naar de andere zijde laten omrollen. Leg de baby na iedere verschoning een paar minuten op de buik. In die houding kan je baby oefenen op het optillen van het hoofd en gaat hij of zij na een tijdje vanzelf met het hoofd naar links en rechts draaien.

4. Voeden

Wanneer je borstvoeding geeft, wissel je automatisch de houding van je baby. Indien je flesvoeding geeft, neem de baby dan afwisselend op de linker- of de rechterarm.

5. Vervoer

De maxi-cosi is een handig vervoermiddel, maar we raden aan om het gebruik zoveel mogelijk te beperken. Het veelvuldig gebruik heeft namelijk een negatieve invloed op de ontwikkeling van buik- en rugspieren.

6. Slapen

De buiklighouding is belangrijk, maar leg je baby altijd op de rug om te slapen. Dit belangrijk slaapadvies wordt aanbevolen door Kind & Gezin ter preventie van wiegendood.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
6 tips om je baby snel en vlot te laten wennen aan de buiklig
Sluiten