Baby 5 Mar 2020 Sofie Van Rossom

Je baby inbakeren: waarom, wanneer en hoe doe je dat?

Huilt je baby onophoudelijk, vooral ’s nachts? Slaat hij z’n armpjes en beentjes wild in het rond, waardoor het nog moeilijker wordt om in te slapen? Inbakeren kan wonderen doen, als je ’t juist doet tenminste.

Waarom kan inbakeren helpen?
Je kleintje heeft maandenlang in een kleine, gezellige cocon gewoond, je baarmoeder. Plots krijgt hij enorm veel ruimte en daar voelt hij zich maar ongemakkelijk bij. Door hem strak in te wikkelen, simuleer je het ‘baarmoedergevoel’, waardoor je baby al snel tot rust komt, makkelijker in slaap valt én langer doorslaapt. Dat horen we graag, nietwaar?

Wanneer kan inbakeren helpen?
Je moet je kindje natuurlijk niet de hele dag door inbakeren, het is belangrijk dat hij ook went aan die ruimte. Maar als je baby snel overprikkeld raakt, enkel korte dutjes doet, moeite heeft om zelf de slaap te vinden en non-stop huilt zonder duidelijke oorzaak, kan het helpen om hem te kalmeren en een veilig gevoel te geven.

Hoe start je met inbakeren?
Het is een oeroude techniek die al generaties lang mama’s en kindjes helpt, maar enkel als je ’t goed en juist aanpakt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je niet te vroeg (vanaf 2 weken) maar anderzijds toch vroeg genoeg start met inbakeren: best voor je kindje 7 weken oud is. Nadien kan je uiteraard ook nog beginnen met inwikkelen, maar neemt de slaagkans langzaam af, omdat hij dat ‘baarmoedergevoel’ kwijtraakt.

inbakeren

Wanneer mag je je baby niet inbakeren?
Als je kindje koorts heeft, kan hij het nog warmer krijgen, en ook in geval van heupdysplasie of scoliose doe je ’t beter niet. Geeft je kindje veel melk terug doordat hij onrustig is? Dan kan je wel inbakeren, maar als de reflux een andere oorzaak heeft, raadpleeg je beter eerst een arts.

Wanneer stop je met inbakeren?
Als je baby na drie dagen nog steeds veel huilt en er dus eigenlijk geen beterschap merkbaar is, kan je beter stoppen met inbakeren en focussen op een goede regelmaat. Zo weet je kindje wanneer het slaap- en speeltijd is. In elk geval neem je best alle prikkels weg als het tijd is om te slapen. Een felkleurige parkmobiel boven z’n hoofdje? Niet ideaal. Als hij vier maand oud is, wordt het tijd om een slaapzak te introduceren, zodat hij tegen 6 maanden is overgeschakeld. Vanaf die leeftijd is inbakeren dus geen goede optie meer.

Mag je inbakeren als het heel warm is?
Probeer de kamer zo koel mogelijk te houden, en tel de inbakerdoek mee als ‘kledinglaag’. Een body eronder volstaat. Als het heel warm is, kan hij er zelfs in z’n blootje in, met luier uiteraard.

Hoe moet je een baby inbakeren?
In onderstaand filmpje doen ze de juiste technieken nog eens… (wait for it) uit de doeken. Let er in elk geval op dat je baby heel strak ingewikkeld is, dat hij zich niet kan loswrikken, dat z’n hoofdje mooi vrij is en leg hem altijd op zijn rug te slapen op een stevige matras. Er zijn speciale inbakerdoeken en inbakerzakken verkrijgbaar, maar met een grote, rekbare, ‘ademende’ tetradoek of ‘swaddle’ kan het ook.

Lees ook: Eerste hulp bij huilende baby

Bronnen:
www.inbakeren.nl
www.kindengezin.be
www.expertisecentrakraamzorg.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Je baby inbakeren: waarom, wanneer en hoe doe je dat?
Sluiten