Baby 7 Oct 2020 Sofie Van Rossom

Is jouw kindje voldoende beschermd tegen meningitis?

Meningitis is een zeldzame, maar ernstige aandoening die in 1 op 5 gevallen leidt tot ernstige gevolgen zoals littekens op de huid, gehoorverlies, verlies van ledematen of mentale stoornissen1,5. Zelfs met de juiste behandeling overleeft ongeveer 1 op de 10 patiënten het niet1. Uit onderzoek blijkt dat amper 26% van de ouders zich ervan bewust is dat meningitis dodelijk kan zijn binnen de 24 uur na het verschijnen van de symptomen7,10, dus zetten we alle info nog eens op een rij.

Wat is meningitis door meningokokken?

Meningitis door meningokokken is een zeldzame, maar ernstige aandoening waarbij de bacterie Neisseria meningitidis het membraan rond de hersenen en het ruggenmerg infecteert of septicemie veroorzaakt, een ernstige infectie van de bloedbaan. Er zijn vijf types meningokokkeninfecties in België met de volgende verdeling: B (49,5%), W (26,2%), Y (15,9%), C (7,5%) en A (0,9%)1. De bacterie die meningitis veroorzaakt, komt voor in de neus en keel en kan verspreid worden door nauw contact tussen personen1,4, bijvoorbeeld tijdens het hoesten of niezen, bij het kussen, en bij mensen die samenwonen in een kleine ruimte. De meningitisbacterie kan iedereen infecteren, maar zuigelingen jonger dan één jaar en kinderen jonger dan vijf jaar lopen het grootste risico, gevolgd door adolescenten en jongvolwassenen8. In 2019 kwamen er 107 gevallen van meningitis door meningokokken voor in ons land3.

Wat zijn de symptomen?

Vroege symptomen kunnen moeilijk op te merken zijn, omdat ze mild beginnen en lijken op de symptomen van een verkoudheid of griep. De ernst van de symptomen kan wel snel toenemen. Wees dus waakzaam voor2:

 • Misselijkheid
 • Verwarring
 • Koorts of koude rillingen
 • Vermoeidheid
 • Diarree
 • Braken
 • Koude handen en voeten
 • Ernstige pijn in de spieren, gewrichten, borst of buik
 • Stijve nek
 • Versnelde ademhaling
 • Een donkerpaarse huiduitslag
 • Gevoeligheid voor licht

Vooral bij baby’s is het moeilijk om deze symptomen op te merken. Soms ontwikkelen ze die zelfs helemaal niet. In plaats daarvan kan een baby lusteloos of inactief worden, prikkelbaar zijn of overgeven. Het is heel belangrijk om snel te reageren en dus niet te wachten tot huiduitslag verschijnt.

Hoe kan je je kind beschermen tegen meningitis?

Een goede hygiëne kan helpen de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan, maar vaccinatie is de meest doeltreffende manier om meningitis door meningokokken te voorkomen6. Er zijn drie soorten vaccins beschikbaar1. In België krijgen de meeste kinderen het vaccin tegen meningitis C toegediend, omdat het deel uitmaakt van de basisvaccinatiekalender. Er is echter ook nog een vaccin tegen meningokokken B én een gecombineerd vaccin tegen meningokokken ACWY3. Helaas beschermt geen enkel vaccin tegen alle types tegelijk.

Praat erover met uw (kinder)arts of ga naar www.samentegenmeningitis.be voor meer informatie over hoe je je kindje kan beschermen.

meningitis

Getuigenis van een mama: “Haar beentje werd geamputeerd”

“Ik had geen idee dat mijn dochter al op jonge leeftijd kon gevaccineerd worden tegen meningitis. Toen ze 7 maanden oud was, had ze koorts die niet onder controle geraakte, maar toen ik haar naar het ziekenhuis bracht, werd er een verkeerde diagnose gesteld. De huiduitslag verscheen pas 12 uur na het verschijnen van de eerste symptomen, en tegen de tijd dat bij haar deze infectie werd vastgesteld, was het te laat. Een deel van haar been moest worden geamputeerd en ze bracht vier maanden door in het ziekenhuis om te herstellen. Jaren later hebben we nog steeds te maken met de nasleep van deze verwoestende ziekte. Als je vermoedt dat er iets mis is met je baby, wacht dan niet totdat de situatie verergert, maar volg je gevoel en zoek hulp. Als ik langer gewacht zou hebben, was mijn dochter gestorven. Door op mijn instinct te vertrouwen, heb ik haar leven gered.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met GSK

NP-BE-MNX-OGM-200005 – September 2020

Bronnen:

 1. World Health Organization (WHO), 2018. Meningococcal meningitis. Factsheet.
 2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 2017. Meningococcal Disease. Signs and Symptoms.
 3. Sciensano, Bacteriële ziekten, Nationaal Referentiecentrum voor meningokokken. Infoblad Meningokokkeninfecties. 2019.
 4. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 2017. Meningococcal Disease. Causes and Spread to Others.
 5. Rosenstein NE, et al. N Engl J Med. 2001;344:1378-88.
 6. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), 2018. Meningococcal Disease. Prevention
 7. Thompson MJ;Lancet;2006;367;397-403.
 8. ECDC;2016 Surveillance Atlas of Infectious Diseases
 9. Pelton SI. Journal of Adolescent Health. 2010;46:S9–S15.
 10. Data on File; 2020N440795_00;1-25; Vaccination in young children <3 years old.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Is jouw kindje voldoende beschermd tegen meningitis?
Sluiten