Is je kind hoogsensitief? Kenmerken en tips

Hoe herken je hoogsensitiviteit bij kinderen, en belangrijker, hoe ga je er best mee om? Klinisch psychologe Elke Safont werkt nauw samen met Prof. Dr. Elke Van Hoof, auteur van de boeken ‘Hoogsensitief ‘en ‘Eerste hulp bij hoogsensitiviteit’. Aan onze zusterwebsite gezondheid.be gaf Elke heel wat tips en info, en die vatten we hier nog even samen.

Wat is hoogsensitiviteit bij kinderen?

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidstrek die ervoor zorgt dat je prikkels op een meer diepgaande manier verwerkt. Daaronder verstaan we niet alleen alles wat via de zintuigen binnenkomt maar ook de gedachten en interpretaties die eruit voortvloeien. Een hoogsensitief kind gaat met andere woorden meer doen met dezelfde info.

Bijvoorbeeld: een niet-hoogsensitief kind ziet kinderen op een speelplaats, en ziet of ze zich amuseren of ruzie maken. Een hoogsensitief kind ziet daarnaast ook welk kind zich goed voelt en welke gelaatsuitdrukkingen het vertoont, dat een vogel op een muurtje zit, dat er een verpakking van koekjes op de grond ligt enzovoort.

Lees ook: Risicovol spel bij peuters en kleuters: voordelen en tips

Hoe herken je hoogsensitiviteit bij kinderen? 

Hoe deze persoonlijkheidstrek zich concreet uit, hangt af van veel factoren. De andere persoonlijkheidskenmerken van het kind bijvoorbeeld, maar ook de ervaringen die het opdoet, de opvoeding die het krijgt en de context waarin het leeft. Een aantal kenmerken die vaak terugkomen bij hoogsensitieve kinderen zijn: creativiteit, out of the box denken, drie stapjes vooruit denken, overzicht houden, bezig zijn met thema’s en vragen waar leeftijdsgenoten niet mee bezig lijken, zich ‘anders voelen’ dan leeftijdsgenoten, soms piekeren of in cirkels draaien over wat er gebeurd is of wat er zal gebeuren, moeite hebben met kiezen of juist een ‘buikgevoel’ hebben over keuzes, veel bezig zijn met goed en fout, soms moeite hebben met kritiek en fouten maken, conflictvermijdend optreden, langer moeten wennen aan nieuwe situaties of veranderingen, de kat uit de boom kijken…

Twijfel je of je kind hoogsensitief is? Hier vind je een test.

Hoe ga je best om met hoogsensitiviteit bij kinderen?

Probeer de focus te leggen op:

  • Handvatten om met die overprikkeling om te gaan

Wanneer een kind overprikkeld is, lukken de diverse mentale en emotionele processen minder goed of zelfs helemaal niet meer. Hij herinnert zich niet meer wat mama of papa aangeleerd heeft om in een dergelijke situatie te doen en het valt al snel in een zwart gat. Het is dus belangrijk om je kind technieken aan te leren om die overprikkeling aan te pakken als het zover is. Leg je kind ook uit wat HSP en overprikkeling precies zijn. Praat erover met je kind, lees er samen over en maak een werkboek of een tekening waarbij het kind zich herkent. Bijvoorbeeld een tekening die uitlegt hoe het er in zijn/haar hoofd soms aan toegaat.

Bij een moeilijke situatie kan je het kind duidelijk maken dat er geen probleem is. Woorden zoals: ‘dat is geen probleem, het is een van de dingen die van jou jou maken’, werken geruststellend.

Lees ook: Verzameldrang: Wat als je kind steeds ‘prullen’ mee naar huis brengt?

  • Een veilig leerklimaat

Maak duidelijk dat het oké is om fouten te maken, en geef zelf ook het goeie voorbeeld wat betreft zelfregulatie, zelfzorg en zelfredzaamheid. Geef het kind, naargelang van zijn/haar leeftijd, steeds meer verantwoordelijkheden in het zelf omgaan met de overprikkeling en met de mogelijke obstakels waar hij/zij op botst.

Bijvoorbeeld: Maak een poster van de tips die goed helpen om het kind rustig te houden en hang die op in de keuken. Verwijs er regelmatig naar om het kind ermee vertrouwd te maken zodat hij/zij ze zelf kan aanleren en ermee vertrouwd geraakt.

  • Een positief zelfbeeld

Leer je kind dat het oké is om zichzelf te zijn. Zet de successen in de verf en geef regelmatig complimenten.  

Lees ook: Verplicht leesvoer: De impact van jóuw schermtijd op je kindje

Wanneer zoek je best hulp?

Hoogsensitiviteit op zich is niet problematisch en al zeker geen ziekte. Loopt het kind niet vast door zijn hoogsensitiviteit, dan hoef je geen hulp te zoeken. Iemand met hoogsensitiviteit is wel vatbaarder voor overprikkeling en stress. De meest voorkomende probleemsignalen zijn daarnaast: zich niet goed in zijn vel voelen, zich niet goed voelen in een groep of onderpresteren. Merk je dat dat het geval is? Dan kan je langsgaan bij een professional. Die zal door middel van diverse diepgaande gesprekken alle aspecten van HSP overlopen om indien nodig oplossingen aan te bieden.

Lees ook: Opvoeden zonder straffen en belonen: hoe werkt dat eigenlijk?

Bronnen:
Gezondheid.be
HSP Vlaanderen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Is je kind hoogsensitief? Kenmerken en tips
Sluiten