Heeft co-sleeping een impact op het karakter en de ontwikkeling van je kindje?

dossier Critici beweren weleens dat je slaap- of gedragsproblemen creëert als je kinderen niet snel in een eigen kamer legt te slapen en dat je je baby zou kunnen verwennen, maar is dat effectief zo? Onderzoekers van de Radboud Universiteit en University of Maryland volgden 200 gezinnen met baby’s op, van de geboorte tot hun zesde, zevende of achtste verjaardag, en publiceerden hun bevindingen in het vakblad Child Development.

Co-sleeper versus eigen kamer

Sommige ouders laten hun kindje al snel op een eigen kamer slapen, omdat ze denken dat room-sharing ervoor zorgt dat de baby afhankelijker wordt. Hij zou daardoor altijd z’n ouders nodig hebben om in slaap te kunnen vallen, of om opnieuw in te slapen als hij ’s nachts wakker wordt, met verschillende ontwikkelingsproblemen als gevolg. Onzin, blijkt nu. Bij het recente onderzoek werd het gedrag van de kinderen in kaart gebracht, zowel door de ouders als door leerkrachten, en dat heeft aangetoond dat kinderen die tot zes maanden na de geboorte in dezelfde ruimte als hun ouders sliepen daar helemaal geen slaap- of gedragsproblemen aan overhouden. Integendeel zelfs, ze blijken op lange termijn opvallend behulpzamer dan leeftijdsgenoten. Kind en Gezin pleit overigens al langer voor co-sleeping en room-sharing, omdat het de kans op wiegendood sterk vermindert. Je baby in jóuw bed nemen, is nog steeds geen goed idee, maar een co-sleeper of wiegje naast jouw bed, kan dus absoluut geen kwaad.

Co-sleeping: een cultuurkwestie

In Afrika en India is het de normaalste zaak dat ouders en kinderen een kamer delen, maar ook in geïndustrialiseerde landen als Scandinavië, China en Japan is co-sleeping al lang ingeburgerd. Hoewel er geen concrete cijfers zijn, is ook bij ons het aantal gezinnen dat aan co-sleeping doet de laatste jaren fel gestegen. Vroeger raadden specialisten aan om kinderen snel op een eigen kamer te leggen, maar daar zijn ze dus intussen op teruggekomen. Lees ook: De voordelen van met je baby slapen in dezelfde kamer Wanneer slaapt een baby door? Wiegendood voorkomen Slaapcoach waarschuwt: "Babynestjes zijn gevaarlijk" Bronnen: https://www.ru.nl https://srcd.onlinelibrary.wiley.com https://www.kindengezin.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram