Is het coronavirus extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen?

dossier Het coronavirus houdt de hele wereld in de ban, en is helaas here to stay… Wat met zwangere vrouwen en kleine kinderen? Lopen zij meer risico om besmet te worden? Op de officiële Belgische overheidswebsite over Covid-19 staat dit: "Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor deze infectie, of voor de gevolgen ervan. Geruststellend is dat er onder de erg zieke patiënten weinig zwangere vrouwen zijn. Ook zijn er in de leeftijdscategorieën waarin mensen zwanger worden heel weinig ernstige besmettingen. Er zijn geen aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de foetus of dat het virus tijdens de zwangerschap overgedragen kan worden van moeder op kind." De VRT legde dezelfde vraag voor aan viroloog Marc Van Ranst. Zijn antwoord was iets uitgebreider, maar eveneens geruststellend. https://youtu.be/BexSEGR9itI Op de website van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid staat dat kinderen minder snel besmet raken, en als het zover is, vertonen ze minder symptomen dan volwassenen. Dat geldt ook voor pasgeboren baby's. Bij kinderen die al met andere gezondheidsproblemen kampen, kan de ziekte wel ernstiger verlopen.

Wat je als zwangere vrouw nog moet weten over het coronavirus

Zouden zwangere vrouwen beter mondmaskers dragen? Zwangere vrouwen moeten dezelfde maatregelen nemen als anderen. Let wel, de gewone mondkapjes beschermen de drager niet tegen het virus. Als je zelf besmet bent, helpt het wel om te voorkomen dat je het virus doorgeeft aan anderen. Je moet het mondmasker dan wel juist gebruiken, niet aanraken met de handen bijvoorbeeld. Medisch personeel draagt professionele mondkapjes. Ook die helpen enkel als je ze heel goed sluit over neus en mond en als je ze regelmatig wisselt. Wanneer moet je naar de dokter? Een besmetting met het coronavirus voelt een beetje griepachtig aan, maar naast hoge koorts en lusteloosheid heb je ook last van keelpijn, een hardnekkige hoest en ademhalingsproblemen. Hier kan je een zelftest invullen om te kijken of je al dan niet besmet bent. Is dat het geval, dan bel je best de huisarts best op. Normaal mag je gewoon thuis uitzieken, tenzij je symptomen verergeren, dan word je mogelijks wel opgenomen in het ziekenhuis. Hoe kan je zelf verspreiding voorkomen? Door geregeld je handen te wassen met zeep. Experts raden nog steeds aan om anderhalve meter afstand te houden en met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen. Niezen en hoesten doe je best in een papieren zakdoekje dat je nadien onmiddellijk weggooit, en als je geen papieren zakdoek hebt, dan scherm je beter je mond en neus af met je elleboog dan met je handen. Het is ook een goed idee om desinfecterende handgel bij je te houden, waarmee je dan geregeld je handen inwrijft als er geen lavabo in de buurt is. Let wel: de antibacteriële gel werkt pas echt als er minstens 70% ethanol in zit. Staat ook propanol op het etiket? Dan volstaat een kleinere dosis ethanol. Bronnen: http://www.info-coronavirus.be http://www.rivm.nl https://radio2.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram