Baby 22 Aug 2021 redactie

Is groeimelk beter dan halfvolle of volle melk voor je kindje?

Dat kleine kindjes gebaat zijn met melk, weet iedereen. Maar mag dat om het even welke melk zijn? Mag je je kindje bijvoorbeeld gewoon koemelk geven? De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde raadt toch aan om voor groeimelk te kiezen, en wel om deze twee redenen.

1: Groeimelk bevat de juiste hoeveelheid essentiële voedingsstoffen

Melk van een koe bevat alle bouwstenen om een kalfje in twee jaar tijd groot te brengen. Daarvoor zijn onder andere heel wat eiwitten nodig, zoveel eiwitten heeft een baby, die daar 18 jaar over doet, natuurlijk niet nodig. Bij de geboorte heeft je baby ijzer meegekregen van jou, maar tegen dat hij zes maand is, is die voorraad zo goed als uitgeput.

2: De voedingsstoffen in groeimelk zijn belangrijk

Om het tekort aan ijzer op te lossen, zou je kindje bijvoorbeeld 150 gram rood vlees moeten krijgen, maar aangezien die voedingsmiddelen ook veel eiwitten aanleveren, krijgt hij daar dan weer te veel van binnen. Het ijzerniveau op peil brengen door middel van groenten lukt ook niet, want je hebt daarvoor maar liefst 500g erwten nodig, 300 gram spinazie of 800 gram broccoli. Zelfs voor goede eters is dat een onmogelijke opdracht. Groeimelk bevat daarentegen net de juiste hoeveelheden van elke voedingsstof, en is dus perfect afgestemd op de behoeftes van je kind.

Let op: Ga voor de juiste groeimelk

Er zijn ondertussen meer dan enkel A-merken beschikbaar, dus check toch beter eens het label voor je je keuze maakt. Een geschikte groeimelk, zoals bijvoorbeeld die van NAN, bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft.

Waarop moet je letten bij het kiezen van groeimelk?

  • Zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Op het label zijn die vermomd als sacharose, glucose, fructose en dextrin-matose. De suikers die bij koolhydraten vermeld staan, kunnen zowel de suikers zijn die van nature in de melk aanwezig zijn als toegevoegde suikers.
  • Geschikte groeimelk bevat essentiële vitaminen en mineralen, zoals ijzer om de hersenontwikkeling te ondersteunen en vitamine D ter versterking van het immuunsysteem.
  • Het is beter om als ‘eerste’ melk geen melk te kiezen met een smaakje, omdat die aroma’s ervoor kunnen zorgen dat je kindje de originele melksmaak verleert.

Kies je dan best voor poedermelk of kant-en-klare groeimelk?
Groeimelk zoals die van NAN is sowieso de ideale kunstvoeding voor je kindje tot hij drie jaar is, ongeacht of je voor poedermelk of kant-en-klare groeimelk kiest. Als je de aanbevolen hoeveelheden respecteert bij de poedermelk, bevat die evenveel voedingsstoffen als de groeimelk in tetrabrik. De poederdozen zijn echter 3 weken houdbaar na opening, de vloeibare melk slechts twee dagen, en die moeten in de koelkast.

In samenwerking met Nestlé

Lees ook:
Tips voor een vlotte overgang van borstvoeding naar flesvoeding

 

Bronnen:
https://bvk-sbp.be
https://www.nestlebaby.be

groeimelk koemelk

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Is groeimelk beter dan halfvolle of volle melk voor je kindje?
Sluiten