Is een navelstreng rond de hals gevaarlijk?

Tijdens de zwangerschap kan je baby zich draaien in je buik, totdat hij is ingedaald. Daarbij kan een lus in de navelstreng ontstaan. Als je baby daar met alleen zijn hoofd doorheen gaat, ontstaat omstrengeling. Dit komt regelmatig voor, zo’n 20-30 procent van de baby’s wordt geboren met een navelstreng om de nek. Dit is in de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel en zal bij de geboorte snel opgelost worden.

Navelstrengomstrengeling tijdens de zwangerschap

De omstrengeling wordt gezien op een echografie tijdens de zwangerschap. Dit is meestal geen probleem. Een baby in de buik kan niet stikken, omdat hij nog niet ademt.

Navelstrengomstrengeling tijdens de bevalling

  • Bij een vaste omstrengeling zit de navelstreng strak om de nek. Bij elke wee kan de navelstreng dichtgedrukt worden, waardoor er korte tijd minder zuurstof naar de baby gaat. Dit hoeft geen probleem te zijn als de baby tussen de weeën door voldoende tijd heeft om bij te komen. Dit zal in de gaten gehouden worden tijdens de bevalling.
  • Als de verloskundige of gynaecoloog bij de geboorte van het hoofdje merkt dat de navelstreng om het nekje van de baby is gedraaid, wordt de navelstreng van het nekje gehaald met de vingers. Als dat niet lukt, wordt de navelstreng doorgeknipt voordat het lijfje geboren wordt.
  • Bij een meervoudige omstrengeling kan tijdens de zwangerschap besloten worden tot een keizersnede. Dit gebeurt ook als de omstrengeling leidt tot foetale nood (ademproblemen, vertraagde hartslag…) of als de uitdrijving niet vordert.

Bronnen:
https://encyclopedie.medicinfo.n
www.uzgent.be

Lees ook:
7 superglamoureuze dingen die gebeuren na de bevalling
Bevallingsverhaal: “De spoedkeizersnede liep mis.”
13 mama’s over hun oeps-moment tijdens de bevalling 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Is een navelstreng rond de hals gevaarlijk?
Sluiten