Zwangerschap 26 Nov 2019 Paulien

Waarom moet je ioniserende straling vermijden tijdens je zwangerschap?

Dat straling niet goed voor je is, weet je waarschijnlijk al wel. Maar waarom moet je blootstelling aan ioniserende straling vermijden tijdens je zwangerschap? En hoe doe je dat? Wij leggen het uit.

Wat is ioniserende straling?

Ioniserende straling is de straling die vrijkomt wanneer röntgenstralen gebruikt worden bij medische beeldvorming, zoals CT-scans en radiografieën. Echografieën en MRI’s vallen hier niet onder. Deze straling vermijd je beter als zwanger bent.

Waarom moet je ioniserende straling vermijden tijdens je zwangerschap?

Ongeboren en zeer jonge kinderen zijn gevoeliger voor radioactiviteit en straling dan de doorsnee volwassene. Het risico is afhankelijk van verschillende factoren: het type onderzoek, de stralingsdosis en de fase van de zwangerschap.

In de eerste dagen na de bevruchting en gedurende de eerste twee maanden van de zwangerschap, bestaat het grootste risico. Maar ook later in de zwangerschap bestaan er nog altijd risico’s. De grootste risico’s zijn kanker, aangeboren afwijkingen, miskramen en een aantasting van de hersenfuncties.

Wat kan je doen om deze ioniserende straling te vermijden?

Breng je arts op de hoogte van je (vermoedelijke) zwangerschap wanneer hij onderzoeken voorstelt. Om toevallige blootstelling van embryo’s aan straling te voorkomen, is het essentieel dat het medische personeel bijzonder alert is om dit probleem te erkennen en elke patiënt zorgvuldig te ondervragen over de mogelijkheid van een zwangerschap.

Wanneer het onderzoek niet dringend is, zal de arts indien mogelijk beslissen om het onderzoek uit te stellen, of om eerst een zwangerschapstest uit te voeren. Hij kan ook beslissen om het onderzoek te vervangen door een ander onderzoek waarbij geen ioniserende straling nodig is (echografie, magnetische resonantie beeldvorming).

Wanneer het onderzoek niet kan wachten en niet vervangen kan worden door een onderzoek zonder ioniserende straling, is het vaak mogelijk om de techniek zodanig aan te passen dat de door het embryo ontvangen dosis aanzienlijk wordt beperkt. Dit kan gaan van het afschermen van je buik met een loden schort tijdens het onderzoek tot het wijzigen van de gebruiksparameters van de toestellen.

 

Bron: Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom moet je ioniserende straling vermijden tijdens je zwangerschap?
Sluiten