Zwangerschap 14 Sep 2019 Paulien

Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

Hoe weet je of het gaat om je menstruatie of om een innestelingsbloeding? Wat wijst op een prille zwangerschap? 

Wat is een innestelingsbloeding?

Een van de eerste zwangerschapssymptomen is een innestelingsbloeding. Dat is een kortdurende bloeding die kan ontstaan op het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies. Tijdens dat proces kan er een adertje worden geraakt, waardoor je wat bloed verliest. Let wel, een innestelingsbloeding is geen voorwaarde voor een succesvolle zwangerschap. Slechts 20 tot 30% van de vrouwen geeft aan een innestelingsbloeding gehad te hebben. De rest heeft helemaal niets gemerkt van de innesteling.

Het innestelen van de bevruchte eicel vindt meestal plaats tussen de 5 en 12 dagen na je ovulatie. Om een innestelingsbloeding dus te kunnen herkennen, is het belangrijk dat je weet wanneer je ovuleert. Een ovulatietest helpt je daarbij, maar er zijn ook andere manieren om te checken wanneer je ovuleert

Innesteling of vroege menstruatie?

  • Een innestelingsbloeding vindt meestal tussen de 5 en 12 dagen na de ovulatie plaats. Normaal gesproken zou dat dus vroeger zijn dan je menstruatie, die gemiddeld genomen 14 dagen na je ovulatie begint.
  • Een innestelingsbloeding is over het algemeen qua hoeveelheid een stuk minder hevig dan een menstruatie. Soms duurt een innestelingsbloeding maar een paar uur, soms een paar dagen. Toch is de hoeveelheid bloedverlies altijd minder.
  • De kleur van een innestelingsbloeding is meestal roze of bruin. Ook helder rood bloed komt voor, net zoals het spontaan krijgen van een bloedneus.
  • Een innestelingsbloeding bevat weinig tot geen echte stolsels, zoals die wel voorkomen tijdens je menstruatie.
  • Een innestelingsbloeding neemt in intensiteit niet toe, zoals dat bij een menstruatie vaak wel het geval is.
  • Bij een innestelingsbloeding ervaar je weinig fysieke klachten. Dat is het tegengestelde van een menstruatie, die vaak gepaard gaat met een opgeblazen, zwaar gevoel, rug- en buikkrampen.

Een korte luteale fase

Heb je tussen de 6 en 12 dagen na je ovulatie toch te maken met een bloeding die langer aanhoudt en heviger wordt in hoeveelheid? Dan is waarschijnlijk je menstruatie vroeger begonnen.

Als jouw luteale fase – de fase tussen de eisprong en de menstruatie – echter consequent korter is dan 11 dagen, raden we aan een bezoekje te brengen aan de dokter. Die kan vaststellen of er zich vruchtbaarheidsproblemen voordoen en of je medicatie moet nemen.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen
Sluiten