Baby 12 Oct 2021 Sofie Van Rossom

Ingrediëntenlijst ontcijferd: Wat zit er allemaal in flesvoeding?

Sommige voedingsstoffen die in kunstvoeding zitten kennen we allemaal, ijzer en vitamine D bijvoorbeeld, maar daarnaast zien we ook onder andere ALA, HMO, taurine, zink en foliumzuur in het lijstje staan. Wat doen die stoffen precies, en zijn ze wel goed voor je baby? Wij helpen je de samenstelling van de flesvoeding ontcijferen.

Vandaag de dag is de samenstelling van babyvoeding geoptimaliseerd om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van moedermelk (die natuurlijk onmogelijk te evenaren blijft). De melk die verkrijgbaar is, zpwel vloeibaar als in poedervorm, voldoet aan zeer strenge Europese voorschriften, maar ondanks dit zeer strikte wettelijke kader hebben bepaalde controverses of schandalen twijfel gezaaid bij jonge ouders. Enkele jaren geleden moest Lactalis bijvoorbeeld 12 miljoen pakken kunstvoeding uit de rekken halen, nadat in Frankrijk 35 baby’s besmet raakten met salmonella. Ouders willen hun kinderen natuurlijk enkel geven wat goed voor hen is. De samenstelling van je flesvoeding ontcijferen, is niet makkelijk, maar met onderstaande info ben je alvast een heel eind verder.  

Samenstelling van zuigelingenmelk: vitaminen en mineralen

IJzer, zink, vitamine A, C en D dragen allemaal bij tot de gezonde ontwikkeling van het immuunsysteem en het cognitieve systeem van de baby. Maar als je de ingrediëntenlijst op de verpakking van de zuigelingenmelk leest, zal je zien dat die nog veel andere vitamines bevat die even cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het metabolisme, en van het lichaam in het algemeen: K, E, B1, B2, PP, B6, B8 (biotine), B12, en foliumzuur. Foliumzuur – of vitamine B9 – zorgt niet alleen mee voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en het immuunsysteem, maar beschermt ook tegen bloedarmoede. B12, welbekend bij veganisten, is aanwezig in moedermelk (als de moeder geen tekort heeft), is dan weer essentieel voor de hersenen en het hele lichaam.

Calcium, vitamine D en zink zorgen voor een goede botontwikkeling en een normale groei.

Kopersulfaat – niet te verwarren met het additief E519, dat nu in de Europese Unie verboden is – speelt verschillende metabolische rollen. Het maakt de goede werking van eiwitten en enzymen mogelijk, speelt een rol in het metabolisme van ijzer en helpt zo bij de synthese van hemoglobine, én draagt bij tot de goede werking van hart en hersenen.

ALA

Alfa-linoleenzuur is een essentieel vetzuur, beter bekend als omega-3. ‘essentieel’ wil zeggen dat het niet door het lichaam wordt aangemaakt, en dat het dus moet worden geleverd door de voeding, in moedermelk of zuigelingenmelk. ALA is onder meer betrokken bij de normale ontwikkeling van de hersenen van de baby.

HMO’s

HMO’s (Human Milk Oligosaccharides) zijn koolhydraten, of suikers, die aanwezig zijn in moedermelk. Zij vormen het derde belangrijkste bestanddeel van moedermelk, na lactose en vet. HMO’s hebben meerdere voordelen voor je baby: ze zijn prebiotisch – een soort meststof voor de goede bacteriën in de darmen, ze beschermen tegen infecties, en dragen ook bij tot een goede cerebrale ontwikkeling van de baby.
Tegenwoordig zijn sommige kunstmelkproducten verrijkt met HMO’s, om nog beter op moedermelk te lijken.

Plantaardige oliën

Moedermelk bevat palmitinezuur, dat wordt gevonden in… palmolie! Gelukkig voor de planeet – palmolie levert grote ecologische problemen op – is dit palmitinezuur ook te vinden in andere voedingsmiddelen, zoals zonnebloemolie.

Koolzaadolie en zonnebloemolie zijn rijk aan EFA’s (essentiële vetzuren): de bekende omega-3, 6 en 9, die essentieel zijn voor het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hart- en vaatstelsel.

DHA of docosahexaeenzuur (visolie)

Dit is een onverzadigd vetzuur van de omega-3-familie met meerdere rollen: DHA is betrokken bij de structuur van het celmembraan, maar ook bij de hersenen en het hele zenuwstelsel, het gezichtsvermogen (netvliescellen) en het hart- en vaatstelsel. Zuigelingenvoeding moet nu worden verrijkt met DHA, meestal in de vorm van visolie, soms in de vorm van microalgen.

Taurine

Taurine is een aminozuur dat van nature aanwezig is in moedermelk en een belangrijke rol speelt bij de goede werking van het hart- en immuunsysteem, het gezichtsvermogen (netvlies) en de hersenen (het is een neurotransmitter). De stof kwam jaren geleden in opspraak, omdat taurine in energiedrankjes kan zorgen voor hartkloppingen, maar dat is enkel het geval bij overmatig gebruik. Bovendien is aangetoond dat cafeïne en niet taurine de belangrijkste oorzaak is van ongevallen als gevolg van overmatig gebruik van energiedranken. Voor je baby is de taurine in de kunstvoeding dus absoluut niet gevaarlijk, integendeel zelfs.

Wat als je baby speciale behoeften heeft?

Als je kind last heeft van reflux en/of als je een intolerantie of allergie vermoedt, zal je kinderarts of vroedvrouw je waarschijnlijk voorstellen een nieuwe melk of een geschikte plantaardige drank te proberen, waarvan de formule is aan de behoeften van je kindje. Bij die ingrediënten kan je bijvoorbeeld zien staan:

  • Zetmeel/koolzaad: dit is een dubbel verdikkingsmiddel, voor als het kindje last heeft van gastro-oesofageale reflux.
  • Maltodextrine: ter vervanging van lactose, als je kindje een koemelkallergie heeft.
  • Plantaardige eiwitten: als je plantaardige drink verkiest, op basis van soja of rijst.

De rest van de ingrediënten lijkt min of meer op die van zuigelingenvoeding op basis van koemelk. Ben je van plan over te schakelen op een andere melk, bespreek dit dan altijd met je arts.

Lees ook:
Mag je kraantjeswater gebruiken voor de bereiding van een flesje?
Helpt een droomvoeding om je baby te laten doorslapen?
‘Baby-led weaning’: Hoe werkt de Rapley-methode?
Hoe lang kan je de verschillende soorten flesvoeding bewaren?

Bronnen:
www.vrt.be
www.rtlnieuws.nl
www.voedingscentrum.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Ingrediëntenlijst ontcijferd: Wat zit er allemaal in flesvoeding?
Sluiten