Impetigo of krentenbaard: symptomen en behandeling


Impetigo of krentenbaard is een veel voorkomende, bacteriële huidinfectie die vooral bij jonge kinderen voorkomt, maar ook volwassenen kan treffen. Impetigo is zeer besmettelijk, juist handelen is dus de boodschap. 

Hoe kan je impetigo herkennen?

De infectie komt vooral voor bij warm weer en veroorzaakt een jeukende huiduitslag, meestal rond de neus of mond en kin (vandaar ook de naam ‘krentenbaard’), maar ze kan ook elders in het gezicht of op het lichaam opduiken. Vaak start de infectie op een plaats waar de huid al beschadigd is, bijvoorbeeld bij een schaafwonde, een muggenbeet, krabletsel of eczeem. 

Lees ook: Wat als je baby of kind windpokken krijgt?

Wat zijn de symptomen?

Eerst verschijnen er jeukende bultjes, later blaasjes met troebel vocht (etter). Die barsten open, drogen op en laten gelige of geelbruine korstjes achter die uiteindelijk verdwijnen. De infectie laat geen littekens na. 

Krentenbaard wordt soms veroorzaakt door streptokokken, maar meestal door stafylokokken. Bij een besmetting door stafylokokken kunnen vrij grote blaren ontstaan die gemakkelijk stukgaan (impetigo bullosa). Het vocht van de blaar is in eerste instantie helder, daarna troebel en geel. Later ontstaan er vochtige schaafwondjes met restjes van de blaar. 

Soms gaat de ziekte gepaard met koorts en vermoeidheid, maar dat is zeker niet altijd het geval.

Lees ook: Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?

Hoe besmettelijk is impetigo?

Impetigo is zeer besmettelijk zolang er blaasjes aanwezig zijn, tot die volledig zijn ingedroogd. In die periode kan je kindje best niet naar de crèche of school gaan, om zo de kans op overdracht naar andere kinderen te verkleinen.

Je kan besmet raken door direct contact (vooral via de handen, soms ook door hoesten of niezen) of indirect contact (via speelgoed, voorwerpen of kleren die in contact komen met de huidwondjes). Als je al een wondje op de huid  hebt, of een huidziekte zoals eczeem of schurft hebt, is de kans op een besmetting groter. Hoewel de infectie vooral bij kinderen voorkomt, kunnen ook volwassenen zo besmet raken. Kinderen herbesmetten trouwens ook vaak zichzelf, door aan de wondjes te krabben. 

Kinderen en volwassenen kunnen drager zijn van de bacteriën die impetigo veroorzaken, bijvoorbeeld in de neus, zonder zelf krentenbaard te krijgen. 

Lees ook: Kinderziekte met vlekjes: de hand-voet-mondziekte

Behandeling van impetigo

Raadpleeg onmiddellijk een arts als je denkt dat je kindje krentenbaard heeft.
Aangezien de bacteriën onder de korsten kunnen overleven, is het belangrijk om eerst de korsten goed los te weken vooraleer je de infectie behandelt.

  • Als het slechts om enkele plekjes gaat, kan een crème met antibiotica volstaan. Fusidinecrème bijvoorbeeld. In sommige gevallen zijn de bacteriën (stafylokokken) resistent, in dat geval kan mupirocinecrème helpen.
  • Als het om veel letsels gaat en er sprake is van blaren, kan een orale antibioticakuur aangewezen zijn.

Wanneer streptokokken de boosdoeners zijn, kan een nierontsteking ontstaan. Je arts kan daarom adviseren om tijdens de infectie en 6 weken de nieren te onderzoeken aan de hand van een bloedtest en urineonderzoek.

Sowieso kan je best hygiënemaatregelen respecteren:

  • Vermijd rechtstreeks contact tussen besmette kinderen en andere kinderen.
  • Maak de wondjes verschillende keren per dag proper met water en zeep en dep droog met een handdoek. Zorg wel dat andere gezinsleden deze handdoek niet gebruiken.
  • Probeer ervoor te zorgen dat het kindje zichzelf niet krabt op de aangetaste huid, bijvoorbeeld door de wondjes af te dekken. Houd voor de zekerheid ook de nagels kort en proper.
  • Was geregeld de handen, ook als verzorger van het kind, om verdere besmetting te vermijden.
  • Was de lakens en kleding dagelijks tot de wondjes droog zijn.
  • Reinig speelgoed, tafels, stoelen… met water en zeep.

Bronnen:
www.wiv-isp.be
www.bcfi.be
www.kindengezin.be
www.huidarts.com
www.thuisarts.nl
www.medischcentrumhuisartsen.be
www.vwvj.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Impetigo of krentenbaard: symptomen en behandeling
Sluiten