Bevalling 13 Jun 2019 Paulien

Wat jij kan doen om iemand met een postnatale depressie te steunen

Heeft je partner of goede vriendin last van een postnatale depressie? Dat is een lastige situatie, maar onthou dat je haar op veel verschillende manieren kan helpen. Hier zijn enkele tips om iemand met een postnatale depressie te steunen.

1. Praten helpt

Praat met de nieuwe moeder over haar gevoelens en gedachten. Moedig haar aan om te vertellen over de negatieve gevoelens die ze ervaart en let erop dat je haar niet schuldig laat voelen.

2. Geef geen advies

Dit lijkt misschien wat onlogisch, maar tenzij je ervaring hebt met postnatale depressies, geef je beter geen advies. Begrip, sympathie en de bereidheid om te luisteren zijn vaak al meer dan voldoende.

3. Stel haar gerust

Benadruk dat wat ze voelt niet abnormaal is en stel haar gerust dat dit voorbij gaat. Ze zal zich met de nodige ondersteuning en hulp beter voelen. Maar ze moet zich natuurlijk wel laten helpen.

4. Bied je hulp aan

Overleg welk deel van de zorg voor de baby en het huishouden jij als partner of vriendin kan overnemen. Zo heeft zij wat meer tijd voor zichzelf en dat kan helpen met het genezingsproces.

5. Probeer haar niets kwalijk te nemen

Iedereen in de omgeving van een vrouw met een postpartum depressie kan slachtoffer worden van haar agressieve buien en uitvallen. Bedenk dat die bij de depressie horen en dat juist jij het ‘doelwit’ bent omdat de moeder zich bij jou durft te uiten en veilig voelt.

6. Opzoekingswerk

Informeer jezelf over de symptomen en de behandeling van een postnatale depressie. Op die manier kan je haar optimaal steunen in het hele proces.

7. Schakel op tijd hulp in

Overleg met de huisarts of andere mensen die dicht bij haar staan als je je echt zorgen begint te maken. Maar schakel ook op tijd hulp in voor jezelf. Het kan een zware last zijn om mee te dragen, dus zorg dat jij ook de nodige hulp krijgt.

Lees ook: Tips voor vrouwen met een postnatale depressie

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat jij kan doen om iemand met een postnatale depressie te steunen
Sluiten