Mama & papa 7 Jul 2019 Paulien

5 huishoudproducten die een negatieve invloed hebben op het klimaat

Dat je zilverpapier beter vervangt door een brooddoos is geen onbekend terrein meer. Toch zijn er nog heel wat andere huishoudproducten die ook een grote invloed hebben op het klimaat. Wij lijsten ze hier voor je op en geven je alternatieven.

1. (Af)wasmiddelen

Volgens het Environmental Protection Agency (EPA) bevatten vele (af)wasmiddelen fosfor en stikstof. Wanneer die stoffen in contact komen met planten, sterven die. Ook bevatten de middelen surfactanten die de slijmerige laag van vissen aantast, waardoor de vissen veel vatbaarder zijn voor parasieten.

Wat dan wel? (Af)wasdetergenten met een grotere concentratie van planten zijn biologisch afbreekbaar en dus een zeer goed alternatief.

2. Koffiemachines met plek voor één pad

Koffie in de morgen is een dag zonder zorgen. En zeker die lekkere koffie van machines waar je pads kan instoppen. Toch hebben die pads een grotere invloed dan je zou denken. Verschillende merken van de koffiemachines hebben recycleerbare pads op de markt gebracht, maar volgens de Huffington Post is het voor de bevolking nog steeds moeilijk om die te recycleren. Daarom belanden de plastic- en aluminium omhulsels meestal op de storthoop.

Wat dan wel? Franse koffiepersers zijn een goede vervanging van de koffiemachines.

3. Theezakjes

Ben je eerder een thee- dan een koffiedrinker? Dan hebben we ook voor jou niet het beste nieuws. Theezakjes in de vorm van pyramides groeien ongelofelijk in populariteit, maar zijn jammer genoeg gemaakt van plastic en ze zijn dus niet biologisch afbreekbaar. Papieren theezakjes zouden 80% afbreekbaar zijn volgens The Guardian.

Wat dan wel? Wij raden je aan om voortaan je thee uit metalen theeballetjes of andere alternatieven te drinken die je kan hergebruiken.

4. Vochtige doekjes

Babydoekjes, snoetenpoetsers of make-updoekjes zijn ook niet zo goed voor het milieu. Op vele verpakking staat dat de doekjes doorspoelbaar zijn, maar in vele gevallen bevatten ze plastic, wat dus niet biologisch afbreekbaar is. Eens ze in de riool belanden, vormen ze samen één grote brok, waardoor ander afval vaak niet meer kan passeren, meldt The Atlantic.

Wat dan wel? Gebruik liever normaal wc-papier of washandjes.

5. Vershoudfolie

Vershoudfolie helpt tegen voedselverspilling, omdat je zo je voeding langer kan bewaren. Desondanks is de folie niet recycleerbaar en wordt het gemaakt van fossiele brandstoffen, wat broeikasgassen zijn.

Wat dan wel? Glazen of plastic herbruikbare potjes zijn een ideale vervanger van vershoudfolie.

Lees ook:
9 alternatieve manieren om meer vochtige lucht in huis te krijgen
‘Baby-led weaning’: Hoe werkt de Rapley-methode?
Geboortelijst: 5 baby-musthaves die wél duurzaam zijn
Cadeautip: Speelgoed dat ‘meegroeit’ met je kindje

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 huishoudproducten die een negatieve invloed hebben op het klimaat
Sluiten