Mama & papa 2 Nov 2019 Paulien

Zo kan je je huisdier voorbereiden op de komst van een baby

Zorg je nu al dagelijks voor een harige viervoeter, maar komt er een menselijke gezinsuitbreiding aan? Zo kun je een huisdier voorbereiden op een baby.

Nodig vriendinnen met baby’s uit

Je kan jouw huisdier vooraf al laten wennen aan baby’s. Nodig vriendinnen met hun kroost uit om lekker iets te drinken of eten. Je hond of kat kan zo in zijn eigen veilige omgeving wennen aan de geluiden en drukte die een baby (of kindje) met zich meebrengt.

Doe dit wel in kleine stapjes zodat je huisdier niet overweldigd raakt. Denk: eerst een uurtje, daarna eens een middag, ten slotte misschien een sleepover.

Laat je kat letterlijk de kat uit de boom kijken en je hond rustig alles besnuffelen. Forceer niets.

Laat je huisdier niet in de kinderkamer

Je kleine lieveling laten wennen aan alle nieuwe babyspulletjes is zeker aan te raden. Maar laat je harige vriendje liever niet in de kinderkamer. Hoe goed je het ook schoonmaakt, je weet nooit wat er achterblijft. Daarbij is het goed voor je huisdier om te leren welke plekjes van ‘hem’ zijn en waar de grenzen liggen.

Tip: maak gebruik van een traphekje om je huisdier ervan te weerhouden de kinderkamer in te gaan. Zo kan hij of zij wel ‘meekijken’, maar is duidelijk dat hij of zij niet naar binnen mag.

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefen vooraf alvast de routine die je denkt te hebben met je baby. Sta eens wat vroeger op, zodat je huisdier leert om te gaan met een onregelmatig ritme, gebruik een pop die je naar bed brengt, op je schoot houdt en zogenaamd voedt. Je kunt alvast je huisdier laten wennen aan nieuwe regels over wat hij wel en niet mag doen in de buurt van de baby.

Territorium

De baby heeft een eigen kinderkamer, jouw huisdier heeft ook een eigen plekje. Katten vinden het bijvoorbeeld fijn om wat hoger te zitten als ze nerveus zijn, dus maak hiervoor plaats in huis. Geef je hond een eigen hoekje waar zijn speelgoed en mand ligt. Net zoals je huisdier niet in de babykamer mag komen, mag de baby niet op het plekje van je huisdier komen.

Werk met geuren

Honden en katten zijn gevoelig voor geuren. Stel dat je in het ziekenhuis bevalt, laat je partner een gedragen babypakje meenemen waar je hond of kat aan kan snuffelen. Als je je baby mee naar huis neemt, laat je hond of kat rustig verkennen wat je met je meedraagt in je armen.

Beloon goed gedrag

Probeer hem of haar niet te straffen door hardhandig op te treden, maar beloon juist goed gedrag. Geef bijvoorbeeld een snoepje of een aai wanneer je hond braaf in zijn mand gaat liggen wanneer jij de baby voedt (of laat je partner dat doen aangezien jij je handen vol hebt).

Blijf ook communiceren met je huisdier als de baby er eenmaal is. Betrek je huisdier bij de situatie door ook geregeld je aandacht op hem te vestigen en tegen hem te praten zoals je voor de baby deed.

Klaar voor de start

Ook al heb je de nodige voorbereidingen getroffen, je huisdier kan alsnog heftig reageren op alle veranderingen in huis. Dat is normaal en geen reden tot paniek. Er bestaan speciale trainingen die je hond of kat kan volgen zodat ze beter met de stress om kunnen gaan. Informeer hiernaar bij je dierenarts.

Lees ook:
Zo kan je je peuter voorbereiden op een nieuwe baby
Mag je tijdens je zwangerschap blijven werken?
Inspiratie: babynamen
Wanneer, hoe en waar kan je het moederschapsverlof aanvragen?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Zo kan je je huisdier voorbereiden op de komst van een baby
Sluiten