Baby 19 Nov 2019 Paulien

5 redenen waarom huidcontact met je baby belangrijk is

Als je moeder wordt, is niks zo fijn als de hele dag door naar je kleintje staren. Die heerlijke babygeur, die kleine voetjes en die schattige schaterlachjes. Jij en je partner houden je kleintje waarschijnlijk lekker stevig vast. Dat is goed, want huidcontact met je baby is heel belangrijk voor jullie baby en wij leggen je uit waarom.

Huidcontact met je baby

Op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit voor zieke of vroeggeboren baby’s) is het geen ongewoon beeld: baby’s die op de borst van hun ouders liggen. Dat wordt ook wel huidcontact genoemd. Ook voor gezonde baby’s is huidcontact belangrijk en dat heeft een aantal duidelijke redenen.

1. Het zorgt voor een band tussen jou en je baby

Huidcontact wordt niet voor niks gedaan op de NICU. Het zorgt namelijk voor een hechtere band tussen baby en ouder. Door je baby dicht tegen je aan te houden voelt je baby zich geborgen, net als in jouw buik. Dat is erg bevorderlijk voor het hechtingsproces.

2. Je kindje wordt er rustig van

Je kindje wordt rustig van jouw aanrakingen. Baby’s die worden geaaid en geknuffeld, zijn eerder geneigd te stoppen met huilen. Negen maanden lang hebben ze veilig in jouw buik gezeten. Na hun geboorte genieten ze er dus van om vastgehouden  en geknuffeld te worden.

Overigens is het niet alleen goed voor je baby, het kan ook stress reduceren bij ouders. Tijdens deze momenten neem je je baby helemaal in je op en raak je steeds meer aan je kleintje gewend. Ook dat heeft een positief effect op het hechtingsproces.

3. Het geeft je baby een gevoel van veiligheid

Huidcontact met je baby maken, zorgt ervoor dat je baby zich geborgen en veilig voelt. Je reageert namelijk op je baby, als ze krampjes heeft leg je je warme hand op zijn of haar buik. Dat geeft jouw baby een veilig gevoel. Een baby kan nog niet verbaal communiceren en dat maakt fysiek contact heel belangrijk.

4. Je kunt je baby warm houden

Als kindjes worden geboren, zijn ze nog niet in staat om hun lichaam op temperatuur te houden. Daarom zijn bijvoorbeeld mutsjes en sokjes een absolute must-have. De meeste warmte ontsnapt namelijk via hun voetjes, handjes en hoofdje.

Als je baby het koud heeft, kun je je kindje ook altijd huid-op-huid op je borst leggen en een deken om jullie heen slaan. Zo krijgt je kindje het weer heerlijk warm.

5. Je baby valt er rustig door in slaap

Zodra baby’s uit de buik zijn moeten ze wennen aan alles. Ze zijn eraan gewend om in jouw buik te zitten waar ze het warm hebben en veilig zijn. Als je je kleintje op je borst legt, lief aait en knuffelt, draagt dat enorm bij tot het creëren van een rustig gevoel (net als in de buik). Als ze rustig zijn, is de kans alleen maar groter dat ze in slaap vallen.

Lees ook:
Het belang van veilig huid-op-huid contact na de bevalling

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 redenen waarom huidcontact met je baby belangrijk is
Sluiten