Peuter 24 May 2019 Paulien

Hoeveel beweging heeft je kindje nu echt nodig?

Soms lijkt het alsof je baby niet anders doet dan slapen, eten en huilen. En je peuter zit meer dan ie rondloopt. Maar hoeveel beweging hebben je jonge kinderen nu echt nodig? De Wereldgezondheidsorganisatie zocht het uit.

Fysieke activiteit, voldoende slaap en een minder sedentaire levensstijl bij jongere kinderen is gelinkt aan fysiek en mentaal welbevinden, minder lichaamsvet en een lager risico op obesitas op latere leeftijd. Bewegen is dus echt wel gezond!
Hoeveel beweging

Als je kind jonger is dan 1 jaar

Voor kinderen die jonger zijn dan een jaar, raadt de WGO (wereldgezondheidsorganisatie) aan om verschillende keren per dag fysiek actief bezig te zijn. Dat kan door ze op de grond te laten spelen of door een leuk babyspelletje te spelen. Laat baby’s ook minstens een halfuur per dag op hun buik liggen.

Zorg daarnaast voor voldoende afwisseling van houding. Laat je baby beter niet langer dan een uur in de kinderwagen of kinderstoel zitten.

Hoeveel beweging

Als je kind 1 tot 2 jaar is

Deze leeftijdscategorie zou elke dag minstens drie uur moeten besteden aan licht actief bewegen. Dit mag je spreiden over de hele dag, dus je hoeft je peuter niet verplicht drie uur laten rondwaggelen. Ook deze kinderen blijven beter geen uur aan een stuk in dezelfde positie zitten. Ga je op restaurant? Ga dan na een uurtje even een ommetje wandelen.

Afwisseling is dus belangrijk. Lees een uurtje gezellig samen een boekje en ga dan een uurtje in de tuin ravotten. Vanaf twee jaar krijgt je kind misschien al schermtijd? Beperk deze dan wel tot 1 uur per dag.

Als je kind 3 oud is

Kinderen met de geweldige leeftijd van drie jaar krijgen ongeveer dezelfde richtlijn als de een- tot tweejarigen hierboven. Ook zij moeten  ongeveer drie uur actief bezig zijn per dag, met de toevoeging dat ze zestig minuten intensief actief moeten zijn. Buitenspelen en lopen is daarvoor ideaal.

Ook deze leeftijdscategorie zit liever niet te lang stil. Maar als ze dat toch doen, raadt het WGO aan om deze tijd nuttig in te vullen met bijvoorbeeld samen verhaaltjes lezen. Ook hier beperk je de schermtijd het beste tot een uur per dag. Maar wij snappen ook wel dat er af en toe eens een uitzondering moet zijn.

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoeveel beweging heeft je kindje nu echt nodig?
Sluiten