Baby 26 Oct 2021 Sofie Van Rossom

Hoe weet je of je baby een oorontsteking heeft en wat kan je doen?

Acute middenoorontsteking (otitis media) is een vaak voorkomende ziekte bij jonge kinderen. Hoe jonger het kind is bij de eerste oorontsteking, hoe groter de kans dat het kind meerdere middenoorontstekingen krijgt.

Wat is de oorzaak van een oorontsteking?

Genetische aanleg speelt een rol, maar meestal ontstaat een oorontsteking als complicatie op een infectie van de bovenste luchtwegen. Die wordt bij kinderen doorgaans veroorzaakt door een virus, meestal een verkoudheidsvirus of het respiratoir syncytiaal virus (RSV), en soms een bacterie (met name Haemophilus influenza of pneumokok). Tegen beide bacteriën worden kinderen inmiddels gevaccineerd.

Lees ook: Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je baby of kind?

Bij een verkoudheid zwelt het slijmvlies van de neus-/keelholte op. Hierdoor kan de verbinding tussen neus-/keelholte en middenoor (de buis van Eustachius) dichtgaan. Dit gebeurt bij kinderen gemakkelijker omdat de buis van Eustachius nog niet is volgroeid. Aangezien het middenoor dan afgesloten is, kunnen virussen of bacteriën zich in het middenoor gaan vermenigvuldigen, waardoor een ontsteking ontstaat die vaak gepaard gaat met koorts. Door die ontsteking kan ook vocht ontstaan in het middenoor. Dat vocht kan niet weg omdat de buis van Eustachius dichtzit, waardoor er druk komt te staan op het trommelvlies. In ongeveer 5 procent van de gevallen breekt het trommelvlies open (trommelvliesperforatie) en loopt het ontstekingsvocht (etter) naar buiten. In dat geval spreken we van een loopoor. Klinkt pijnlijk, maar meestal verdwijnt de pijn en koorts dan snel. Het trommelvlies gaat vanzelf weer dicht.

Wat zijn de symptomen?

 • oorpijn (kindjes gaan dan vaak rollen of schudden met het hoofdje, of met de handen naar de oren grijpen)
 • koorts
 • huilen, vooral bij het neerliggen
 • slecht slapen
 • buikpijn en diarree
 • soms gehoorverlies
 • soms schilfert de huid of komt er wat vocht uit het oor
 • soms komt er etter uit het oor (bij een ‘loopoor’, als er etter door het gaatje in het trommelvlies loopt) 

Lees ook: Factchecker: Krijgen kindjes koorts en diarree als de tandjes doorkomen?

Is een oorontsteking besmettelijk?

Een oorontsteking is meestal een complicatie van een verkoudheid. Je kan een verkoudheid krijgen door in contact te komen met kleine vochtdruppeltjes in de lucht die uit de neus of keel van verkouden mensen komen. De etter die uit een oor kan lopen bij een oorontsteking is ook besmettelijk. In dat geval kan je best de etter regelmatig wegdoppen en telkens de handen goed wassen. Het oor afplakken kan eventueel helpen om een besmetting te voorkomen

Je kindje mag, als hij zich niet te ziek voelt, wel naar de opvang, onthaalouder of crèche gaan. Kinderen met een middenoorontsteking mogen ook zwemmen. Bij een trommelvliesperforatie (loopoor) is zwemmen geen goed idee, douchen mag wel.

Hoelang duurt een oorontsteking?

Tachtig tot negentig procent van de acute middenoorontstekingen geneest vanzelf na twee tot drie dagen, maar bij jonge kinderen duurt de oorontsteking vaak langer. De helft van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft minstens acht dagen oorpijn.

Wat kan je zelf doen tegen de oorpijn?

Tegen de oorpijn en de koorts kan je best paracetamol (of ibuprofen) geven. Geef zeker ook voldoende te drinken. Ga sowieso niet met een wattenstaafje in het oor om de etter te verwijderen. Blijf de neus spoelen met fysiologisch water. Start niet op eigen houtje met het toedienen van oordruppels, daarvoor kan je best eerst een arts raadplegen.

Lees ook: Hoe kan voetreflexologie pijn verlichten bij je baby?

Wat kan je dokter doen?

De dokter zal een otoscoop gebruiken om het binnenoor te onderzoeken en kan eventueel een antibioticakuur verschrijven als:

 • de baby jonger is dan 6 maanden
 • het kindje jonger is dan 2 jaar en een dubbele oorontsteking heeft
 • het kindje duidelijk veel last ondervindt: koorts, slecht eten en drinken, slaapproblemen
 • na 48 uur niet beter wordt
 • een loopoor langer dan 7 dagen aanhoudt

Trommelvliesbuisjes (diabolo’s) kunnen het aantal acute oorontstekingen wel verminderen, maar verbeteren de levenskwaliteit niet. Het kan overwogen worden bij kinderen die 3 of meer oorontstekingen hadden op 6 maanden tijd. Buisjes worden geplaatst in het chirurgisch dagcentrum tijdens een operatie onder volledige verdoving. Daarbij wordt een klein kunststoffen buisje doorheen het trommelvlies geplaatst om de verluchting te verbeteren. Zes tot twaalf maand na de plaatsing vallen de buisjes automatisch uit.

Bronnen:
Gezondheid en wetenschap
Kind en Gezin
UZ Leuven

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe weet je of je baby een oorontsteking heeft en wat kan je doen?
Sluiten