Baby 24 Jun 2021 Sofie Van Rossom

Hoe verlopen de gehoortest en oogtest bij Kind en Gezin?

Veel ouders kiezen ervoor om hun kindje door Kind en Gezin te laten opvolgen. Zo zijn er huisbezoeken en vaste contactmomenten op het consultatiebureau, waarbij de ontwikkeling en de groei van het kindje in kaart wordt gebracht. Daarnaast screent Kind en Gezin ook op eventuele oog- of gehoorproblemen. Sarah Cauberghs, verpleegkundige bij Kind en Gezin, vertelt er alles over.

Rond 2-6 weken: gehoortest

De gehoorscreening wordt uitgevoerd door een verpleegkundige op het consultatiebureau rond de leeftijd van 2-6 weken. Zo’n kleine kindjes slapen nog veel, dat maakt het iets makkelijker om de test uit te voeren.

De screening duurt slechts enkele minuten en is pijnloos. Op de beide oortjes wordt een oorkapje gezet, te vergelijken met een hoofdtelefoon, en op het gezichtje van de baby worden elektrodes aangebracht. Alles staat in verbinding met een speciaal toestel, om zo aan de hand van hersenactiviteit het gehoor te monitoren. Bij afwijkende resultaten word je doorverwezen naar een centrum dat gespecialiseerd is in gehoorproblemen bij heel jonge kinderen. Verder onderzoek moet dan uitwijzen of er effectief een probleem is.

Ik doe de gehoorscreening meestal als het kindje slaapt in zijn autostoel. Dan zijn ze zich bijna niet bewust dat er vreemde handen aan hun lijfje komen en verloopt de test vlotter. We vragen wel om het kindje op voorhand geen oliebadje te geven en niet in te smeren met lotion, zodat de elektroden mooi op hun plek blijven.

Rond 12 maanden en op 30 maanden: oogtest

Met de oogtest wordt er gescreend op de meeste factoren die aanleiding geven tot de ontwikkeling van een lui oog en enkele andere ernstige oogafwijkingen. Dit is een gratis, pijnloze en kindvriendelijke screening waarbij de verpleegkundige (in een verduisterde kamer) met een smartphone een foto neemt van de ogen van het kind. Het toestel beoordeelt dan de ogen op basis van de weerkaatsing van het flitslicht op het netvlies. Bij een afwijkend resultaat word je doorverwezen naar een oogarts. Ook experten beoordelen nog eens extra de genomen foto’s en per uitzondering kan de ouder opnieuw gecontacteerd worden bij afwijkende gegevens.

Het kan zijn dat Kind en Gezin ouders doorverwijst naar een oogarts, maar dat daar niets afwijkends wordt vastgesteld. We begrijpen uiteraard dat het niet leuk is om onnodig verontrust te worden, maar het is belangrijk dat ouders weten dat het om een screening gaat. Wij stellen dus zeker geen diagnoses, maar we kijken of er eventueel iets afwijkends te zien is. Liever een keer te veel doorverwijzen dan te weinig, nee? We moeten dus erg ‘streng’ zijn bij een screening… Soms zijn we net iets té streng.

Lees ook:
Overzicht consultaties Kind en Gezin
Meer over Kind en Gezin
Dit is het basisvaccinatieschema voor je baby
Alles over kinderziekten
Zo draag je best een Maxi-Cosi

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe verlopen de gehoortest en oogtest bij Kind en Gezin?
Sluiten