Hoe verloopt de (digitale) postnatale opvolging tijdens de coronacrisis? Minimi mocht meekijken.

Sinds enkele weken moeten ook vroedvrouwen persoonlijk contact zoveel mogelijk vermijden, waardoor zogenaamde teleconsults, videogesprekken dus, de meeste huisbezoeken moeten vervangen. Hoe gaat dat er in de praktijk aan toe, vroegen we ons af. Na kort overleg kregen we van vroedvrouw Stephanie en mama Dorothea toestemming om zo’n consultatie bij te wonen.

“Zeker in quarantaine is het mentaal welzijn iets waar we oog voor moeten hebben.”

“En, hoe gaat het met jou?” Stephanie start het videogesprek met de vraag die ze ook bij een huisbezoek als eerste stelt. Dorothea is op 3 maart bevallen van haar tweede zoontje en zit er ontspannen bij terwijl haar kindje aan de borst drinkt. Samen overlopen ze de belangrijkste parameters om te kijken of mama en Dré het goed stellen. Een half uurtje later herhaalt Stephanie nog even de tips die ze tijdens het gesprek gaf om de krampjes te verminderen, en dan zit de digitale check-up erop. Dát ging vlot, denk ik bij mezelf, dus vraag ik Stefanie of ze nog wat meer duiding kan geven.

Jullie hebben elkaar kort na de geboorte wel al gezien?

Ja, er komt sowieso een vroedvrouw aan huis binnen de zes dagen na de geboorte, maar als er nadien geen borstvoedings- of andere problemen zijn, loopt de verdere opvolging via teleconsulting. We hoeven het kindje dan ook niet per se te wegen om te weten of hij goed evolueert. Als er voldoende plaspampers zijn, hij voldoende stoelgang maakt, een gezonde huidtint heeft en alert is, mogen we ervan uitgaan dat hij het goed stelt. Nu, Dorothea is daar heel vlot in. Het is ook haar tweede kindje, maar sommige ouders willen wel echt dat gewicht kennen om zeker te zijn. In zo’n geval plannen we een raamconsult waarbij we een ontsmette weegschaal op de vensterbank zetten om het kindje te wegen.

Wat vind jij zelf van de teleconsults?

De eerste twee weken verliepen echt chaotisch. Er kwamen richtlijnen vanuit de overheid, vanuit de beroepsorganisatie én vanuit onze eigen organisatie… Dat was best pittig. Samen met onze verantwoordelijke hebben we dan enkele concrete maatregelen afgesproken en die proberen we allemaal af te stemmen op onze eigen gezinssituatie. Zo probeer ik fysieke bezoeken te plannen wanneer mijn man thuis is, en als hij gaan werken is, doe ik de teleconsults. Dat is mooi in theorie, maar in de praktijk niet altijd evident, want je weet niet op voorhand wanneer iemand gaat bevallen. Gelukkig werken we in een team en zijn alle gegevens gedigitaliseerd, zodat we kunnen inspringen waar nodig.

Heb je het gevoel dat de teleconsults voor alle mama’s volstaan?

Eigenlijk wel. En nog eens, als er problemen zijn, plannen we sowieso een fysiek bezoek in. Ik maak mij wél zorgen om de mama’s die de technologie of de middelen niet hebben om een videogesprek te voeren. Het zijn meestal net zij die de begeleiding hard nodig hebben, die uit de boot vallen. Telefonisch lukt ook, maar ik vind de non-verbale communicatie heel belangrijk. Ik zie graag hoe de mama reageert als ik vraag hoe het met haar gaat. Die vraag stellen we altijd, omdat die veel losmaakt bij de mama. Zeker in quarantaine is het mentaal welzijn iets waar we oog voor moeten hebben. Ze worstelen met hun hormonen, krijgen geen bezoek, staan er alleen voor en annuleren dan nog eens kraamzorg uit schrik voor het coronavirus… Nochtans heeft kraamhulp voldoende beschermingsmateriaal beschikbaar om toch te kunnen helpen waar nodig. Al is het maar om inkopen te doen. Wij hebben trouwens ook genoeg beschermingsmateriaal, dus wie in de komende weken of maanden moet bevallen, hoeft echt geen schrik te hebben. We zijn er klaar voor om jullie veilig bij te staan.

Stephanie D’haen is vroedvrouw bij thuiszorgorganisatie i-mens.

Lees ook:
Hoe is het om vroedvrouw te zijn ten tijde van het coronavirus? Uwe Porters vertelt
Hoe beleef je je kraamtijd ten tijde van het coronavirus? Mama Nathalie vertelt 
Bevallen in volle coronacrisis: over besmetting, borstvoeding, bevalling en kraambezoek
COLUMN: Ode aan de vroedvrouw

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe verloopt de (digitale) postnatale opvolging tijdens de coronacrisis? Minimi mocht meekijken.
Sluiten