Baby 29 Aug 2019 Paulien

EHBO: hoe moet je een baby of een peuter reanimeren?

We hopen dat je dit stappenplan nooit zal moeten gebruiken, maar als ouder moet je voorbereid zijn op allerlei scenario’s. Daarom leggen we je uit hoe je een baby of een peuter moet reanimeren.

Vergeet niet altijd eerst de hulpdiensten te bellen op het nummer 112.

Hoe moet je een baby reanimeren?

Leg de baby op zijn of haar ruggetje en kantel het hoofdje niet naar achter. Dit kan de luchtwegen versperren.

Geef vijf beademingen met je lippen over de neus en de mond van de baby. Dit doe je door uit te ademen met je mond over de neus en de mond en dan terug in te ademen wanneer je je mond van het gezicht van de baby verwijdert.

Wacht tien seconden om na te gaan of er reactie is. Als de baby begint te hoesten, huilen of bewegen is dat een goed teken. Als er geen reactie komt, begin dan onmiddellijk te reanimeren.

Reanimeren bij een baby doe je door met twee vingers de borstkas voor één derde in te drukken. Je doet dit het beste aan een tempo van 100 compressies per minuut. Je kan dit timen door te drukken op het ritme van het liedje staying alive van Bee Gees.

Als je dertig keer op de borstkas gedrukt hebt, wissel dan af door twee keer te beademen op de manier die hierboven omschreven is.

Blijf deze methode van dertig keer op de borstkas duwen en twee keer beademen afwisselen tot de baby reageert of tot de hulpdiensten arriveren.

Hoe moet je een peuter reanimeren?

Leg de peuter op de rug en kantel het hoofd lichtjes naar achter. Bij een baby verspert dit de luchtwegen maar vanaf 1 jaar maak je zo de luchtwegen vrij.

Geef vijf beademingen. Bij een peuter doe je dit met de lippen over de mond terwijl je de neus dichtknijpt.

Wacht 10 seconden om na te gaan of het kindje reageert in de vorm van hoesten, huilen, schreeuwen, bewegen, … Is er geen reactie? Start dan onmiddellijk de reanimatie.

Bij peuters reanimeer je ook door de borst voor een derde in te drukken, maar bij peuters gebruik je je handpalm en gestrekte arm. Reanimeer de peuter aan het tempo van 100 compressies per minuut, net zoals het liedje Staying Alive van Bee Gees.

Geef de peuter dertig compressies en beadem hem of haar dan twee keer. Blijf deze afwisseling van hartmassage en beademing afwisselen tot het kind reageert of tot de hulpdiensten arriveren.

Bron: Het Rode Kruis

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
EHBO: hoe moet je een baby of een peuter reanimeren?
Sluiten