Peuter 25 Aug 2019 Paulien

Hoe reageer je als je kind in de vloekfase zit?

Je let er als een bezetene op dat je geen vloekwoorden gebruikt in het bijzijn van je kind, maar toch leert het heel wat vieze woorden die hij of zij met plezier in het rond strooit. Ideaal om reacties af te tasten en aandacht te krijgen. Maar hoe reageer je als ouder als je kind plots ‘pis’ of ‘kut’ roept?

Hoe reageren op een kind in de vloekfase

1. Geen comedy

Sommige ouders hebben de neiging om in de lach te schieten. Heel begrijpelijk, want je kind

  1. heeft soms helemaal niet door wat ‘ie aan het roepen is
  2. heeft soms heel duidelijk gewoon aandacht nodig en ‘kak’ roepen komt nogal wanhopig over
  3. ziet er nog steeds klein en schattig uit, in tegenstelling tot het woord dat ‘ie zegt

Probeer toch maar je lach in te houden, want elk kind vindt het leuk om mama en papa aan het lachen te krijgen. Niet echt motivatie om die vuile woorden te laten dus.

2. Overdrijf niet

Langs de andere kant moet je ook niet overdreven boos reageren. Je reageert dan misschien negatief, maar negatieve aandacht is ook aandacht en daar smult je kind van.

3. Praat achteraf

Of je nu in lachen wilt uitbarsten of kookt van woede, die initiële reactie onderdruk je dus het best. Later kun je je kind er wel over aanspreken. Zo heeft je kind niet meer de instant aandacht waar hij naar streefde en zijn jouw gevoelens al wat afgenomen. Bovendien kun jij even over de situatie nadenken.

Houd ook rekening met de leeftijd van je kind. Een peuter weet echt nog niet wat ‘ie precies fout doet – sterker nog, als je zegt dat het ‘geen leuk woord’ is, zal zijn rebelse kantje het absoluut nog een keer willen gebruiken.

4. Rolmodel en excuses

Over deze kunnen we kort zijn: zoals altijd moet je zelf het goede voorbeeld geven. Ontsnapt er toch een vloekwoord uit je mond in het bijzijn van je kind (wie kan er immers zijn of haar teen stoten aan de stoelpoot zonder te vloeken)? Bied dan je excuses aan. Fouten zijn menselijk.

5. Varieer

Shit wordt chips en fucking wordt vorking. Verzin met je kind alternatieve vloekwoorden. Wie kan er de meeste verzinnen?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe reageer je als je kind in de vloekfase zit?
Sluiten