Mama & papa 4 Nov 2019 Paulien

Tijd voor mama: hoe kies je welk boek je gaat lezen?

Mama’s tijd is kostbaar. Want dat ene moment tussen boterhammen smeren en poepen afvegen door, wil je graag écht goed besteden. Als je voor een boek kiest, sta je dus voor de aartsmoeilijke vraag: welk boek ga je lezen? Hier zijn alvast wat tips om het juiste pareltje te kiezen.

Nieuwe boeken ontdekken

Een fantastische manier om nieuwe boeken te ontdekken is naar de bib gaan en raad vragen aan de bibliothecaris. Wil je meteen naar een boekenwinkel stappen, dan kan je de verkoper aanspreken. Leg uit welk type boeken je graag leest en wie weet word jij verbaasd door hun suggesties.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om online boeken te ontdekken. Gratis websites zoals Goodreads laten je toe om door een hele bibliotheek aan suggesties te bladeren. Je kunt op de site de boeken zelf niet lezen, maar het is wel een enorme inventaris aan boeken met korte inhoud en reviews van andere lezers.

Op de site kan je ingeven welk type boek je leuk vindt zodat zij je enkele suggesties op maat kunnen geven.

Lijst aanleggen

Titel

Zoals de voordeur al veel vertelt over een huis, zo zegt ook de titel al veel over een boek. Meestal dan toch, tenzij je voor een erg post-modernistische of abstracte roman gaat.

Hoe dan ook is de titel een van de eerste dingen die je waarneemt. Kies daarom voor de boeken wiens titel en/of cover je aanspreken.

Research

De volgende stap bestaat uit simpele research. Waarover gaat het boek? Sluit dat aan bij wat jij wil lezen (bijvoorbeeld fictie versus non-fictie)? Vind je artikels over de auteur die bevestigen dat zijn/haar ideeën wel of juist niet bij die van jou aansluiten?

Interesse

Kies voor een boek dat je oprecht interesseert. Dit klinkt als een waardeloze tip, maar er zijn maar al te veel gevalletjes ‘de buurvrouw van de broer van je vriendin raadde dit boek aan en dus lees ik het maar’. Terwijl de verhaallijn of het idee van dat boek misschien helemaal niet bij jouw initiële interesses aansluit.

Lezen … of stoppen?

Eureka, je bent begonnen met lezen! Maar wat nu als het boek na enkele hoofdstukken toch tegenslaat? Geef jezelf dan de toestemming om het boek gewoon weg te leggen. Je hoeft geen boek uit te lezen als het je geen plezier brengt. Het is niet schaamtelijk, integendeel: jouw me-time is kostbaar en jij vult die helemaal in zoals jij dat wilt!

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Tijd voor mama: hoe kies je welk boek je gaat lezen?
Sluiten