Baby 1 Oct 2021 redactie

Hoe kies je de juiste babyfoon?

Een babyfoon zorgt ervoor dat je gerust in de zetel kan ploffen, wetende dat je je kleine spruit kan horen (en/of zien). Maar er zijn zoveel verschillende babyfoons beschikbaar, hoe weet je nu welke te kiezen? Op basis van onderstaande checklist, kan je het ruime aanbod alvast voelbaar verkleinen.

1. Wil je je kindje kunnen zien?

Een belangrijke keuze, want dit bepaalt of je babyfoon al dan niet over een camerafunctie beschikt. Hou er rekening mee dat een babyfoon met camera altijd wat duurder uitvalt dan eentje zonder.

2. Hoeveel wil je uitgeven?

Dit kan meteen veel bepalen. Als je bijvoorbeeld maximum 50 euro wil spenderen, dan wordt het wellicht eentje zonder beeldfunctie. Het is trouwens niet slecht om sowieso op voorhand een bedrag vast te leggen, anders kom je al snel terecht in de ‘Oohhh die functie lijkt mij ook wel handig’-spiraal. En voor je het weet, geef je honderd euro meer uit dan voorzien.

3. Welk bereik denk je nodig te hebben?

Wil je enkel ontvangst hebben in huis? Of ook achteraan in de tuin? Met analoge verbinding heb je tot 400 meter bereik. Met wifi heb je eigenlijk onbeperkt bereik… maar dan heb je wel wifi nodig. Met PMR heb je daarentegen tot 3 km bereik. We gooien het nog even in een tabel.

AnaloogTot 400 meter bereik.
DECT of digitaalTot 300 meter bereik.
PMR (analoog)Analoge verbinding met groot bereik (tot 3 km).
WifiAltijd direct bereik, overal ter wereld. Zonder internetverbinding, geen bereik.

4. Moet contact vanop afstand mogelijk zijn?

Er bestaan babyfoons met zogenaamde call-functie, waarbij je – met een druk op de knop – tegen je kindje kan spreken. Dit kan handig zijn om je kindje gerust te stellen vanop afstand. Daarnaast zijn er ook modellen waarbij je een slaapliedje kan afspelen vanop afstand. Of sterretjes projecteren op het plafond. Allemaal tegen een meerprijs uiteraard.

5. Wil je extra sensoren en signalen?

Er bestaan ook allerlei sensoren en camera’s die signalen opvangen. Zo krijg je bij sommige modellen een melding op je smartphone, wanneer je baby weent. Of gaat er een alarm af, wanneer je kindje op de buik ligt.

Daarnaast heb je ook babymatten die de ademhaling meten, en babyfoons met een thermometerfunctie, zo weet je meteen hoeveel je je kleintje moet aandoen.

Tips en tricks

  • Geen zin om een babyfoon aan te schaffen? Je kan ook een IP-camera aankopen en vanop je smartphone je kindje in de gaten houden.
  • Toch liever een babyfoon? Vergeet die dan nog aan je (online) geboortelijst toe te voegen, zodat familie en vrienden kunnen bijdragen.
  • Een babyfoon kiezen, is iets heel persoonlijk. Sommigen vinden het fijn dat ze hun kindje kunnen zien, terwijl anderen net constant de nood zouden voelen om te kijken of alles oké is. Het is dus niet omdat je vriendin die ene babyfoon aanraadt, dat die ook goed is voor jouw gezin. Kortom: luister naar jezelf en volg je buikgevoel.

Lees ook:
Geboortelijst: 5 baby-musthaves die wél duurzaam zijn
6 tips voor het versturen van geboortekaartjes
Checklist: wat moet er zeker op je geboortelijst staan?
Ziekenhuistas: wat moet je meenemen als je gaat bevallen?
Factchecker: Worden meer kindjes geboren bij volle maan?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe kies je de juiste babyfoon?
Sluiten