Peuter 16 Sep 2021 Sofie Van Rossom

Hoe kan je je kleuter helpen om vrienden te maken?

De eerste vier tot zes weken worden wel eens de gouden weken van het schooljaar genoemd. De kindjes leren elkaar kennen, zoeken naar gelijkenissen en verschillen bij elkaar en gaan vaak kleine subgroepjes vormen met de kinderen waar ze een grote match bij voelen. Kan je als ouder iets doen om te zorgen dat je kindje niet uit de boot valt? We vroegen het aan klinisch psychologe en gedragstherapeute Karolien Raeymaekers.

Karolien: “De start van het nieuwe schooljaar is een erg woelige periode. Kleuters moeten gewoon worden aan de leerkracht, de nieuwe dagstructuur, het nieuwe symbool, de klasregel… en aan de klasgroep natuurlijk. Elk kind toont zijn talent en zoekt zijn plaatsje in de groep. Deze onderlinge kennismaking kunnen we als volwassene vaak wel een handje helpen door bijvoorbeeld in te zetten op coöperatieve werkvormen, door veel positieve energie in de klas te blazen en te focussen op wat ons plezier geeft en waar we dankbaar voor zijn.

Vrienden maken?

De jongste peuters tonen voornamelijk nog solitair spel. Ze situeren zich in een sociale ontwikkelingsfase waar autonomie en individuatie centraal staan. De kleine ego’s laten duidelijk hun willetje weten aan anderen en lijken daarbij nog erg weinig rekening te houden met hun omgeving. Peuters evolueren wel naar parallel spel. Daarbij zie je twee jonge kleuters naast elkaar spelen, zonder interactie. Een vriendje ‘mag’ naast hen spelen, zolang die maar niet naar zijn speelgoedjes grijpt. 

Lees ook: Hoe stimuleer je kinderen om mooi samen te spelen?

Uiteindelijk groeien kleuters in het sociaal spel. Ze krijgen steeds een betere wisselwerking tussen zelfstandigheid en initiatiefnemen enerzijds en geremdheid anderzijds. Ze leren ook met muizenstapjes hun aandacht op de ander te richten en zijn zo stilaan in staat naar elkaar te luisteren en wat oog te hebben voor elkaar. Eerst leren ze elkaar betrekken door iets uit te wisselen, vervolgens houden ze rekening met elkaar door bijvoorbeeld om beurt te spelen. Ten slotte ontstaat een complex wederkerige onderhandeling over ieders rol en taak in de groep. Deze niveaus van sociaal spel zijn zeker niet afgelijnd en los van elkaar te zien. Een oudere kleuter kan naast het complexe sociaal spel, ook nog parallel spel vertonen wanneer hij daar nood aan heeft.

Emotionele veiligheid en vrijheid zijn twee basisvoorwaarden om tot spel te kunnen komen. Ieder kind doorloopt deze spelontwikkeling en de sociale ontwikkeling in zijn tempo en legt daar persoonlijke accenten in.

Wat kan je als ouder doen?

  • Dwing niet tot het initiëren van contact met leeftijdsgenoten. Zorg voor een openheid rond dit thema, zodat jouw zoon of dochter de veiligheid en mogelijkheid voelt tot hulp vragen als hij hier nood aan heeft.
  • Doe het voor. Als ouder sta je model. Jij bent het voorbeeld waar kinderen naar kijken en waardoor ze zelf durven te oefenen. Komen er bij jullie vaak vrienden langs? Maak jij gemakkelijk een praatje en hoe zeg jij hallo?
  • Lees boekjes rond het thema vrienden. Probeer hen niet met een lange uitleg te vertellen hoe ze vriendjes maken, maar toon het in een prentenverhaal. De visuele duiding en de hele context van het verhaal is veel makkelijker te begrijpen en te onthouden voor een kleuter.
  • Speel samen. Laat jouw kleuter oefenen in dit samen spelen door zelf als eerste en veilige stap te fungeren.
  • Nodig een vriendje uit om thuis te komen spelen. Dat is voor je kindje veel makkelijker dan contact te zoeken in een grote klasgroep. De rustige en vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat alle aandacht naar het samen spelen zal gaan. Ze kunnen samen spelen, samen verkennen en hebben een rechtstreekse hulplijn in jou.”

Lees ook:
Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?
De ochtendrush vermijden? Dat doe je zo
De traantjes aan de schoolpoort: afscheid nemen binnen een afgestemde opvoeding
Tips en inspiratie voor de brooddoos van je peuter of kleuter
Kan een kind te veel speelgoed hebben (en daardoor minder spelen)?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe kan je je kleuter helpen om vrienden te maken?
Sluiten