Baby 27 Apr 2021 Sofie Van Rossom

Hoe kan je best omgaan met het huiluurtje van je baby?

Huilt je baby elke avond? Dan breekt je hart in duizend stukjes en ben je op sommige momenten waarschijnlijk de wanhoop nabij. Weet in elk geval dat dit maar tijdelijk is… Nog even volhouden dus, en deze tips zullen je daarbij helpen.

Vooral in de late namiddag en ’s avonds kunnen baby’s ontroostbaar huilen, tijdens de zogenoemde huiluurtjes. Uiteraard huilt het ene kindje wat meer dan het andere, maar of je kindje borstvoeding of flesvoeding krijgt, heeft geen invloed op het huilgedrag. Als je borstvoeding geeft, hoef je dus zeker niet over te schakelen op flesvoeding.

Waarom zijn baby’s vooral ’s avonds onrustig?

Vergeet niet dat je baby, toen hij nog in je buik zat, vaak heel actief werd als jij ’s avonds uitgeteld in de zetel lag, of schopjes uitdeelde als je net probeerde in te slapen. Het huilen, en die behoefte aan extra knuffels, aandacht en liefde, heeft niet enkel met voeding te maken. Het kan ook een manier zijn om te ontprikkelen, om te gaan met angsten, kolieken… Of misschien raakt hij maar niet in slaap door de reflex van Moro, een onwillekeurige reactie op een plotselinge prikkel waardoor z’n armpjes plots gaan spreiden. Er kunnen dus veel oorzaken aan de basis liggen.

Tot wanneer hebben baby’s last van huiluurtjes?

Doorgaans duiken de huiluurtjes op als een kindje ongeveer 3 à 4 weken oud is, met een piek op 6 à 8 weken. Rond de leeftijd van 3 maand zouden de huiluurtjes verdwenen moeten zijn. Houdt het excessief huilen toch nog aan? Praat er dan zeker over met je vroedvrouw of kinderarts.

Tips voor de huiluurtjes

  • Het dag- en nachtritme van een baby loopt verre van synchroon met dat van volwassenen. Het kan heel goed zijn dat je kindje ’s morgens heel slaperig is en ’s avonds ‘wakker’ wordt. Probeer het ritme van jouw baby te ontdekken, zodat je je mentaal (en fysiek) kan voorbereiden op wat komt.
  • Raad krijg je met hopen, maar volg vooral je moedergevoel. En laat je al zeker geen schuldgevoel aanpraten omdat jij het op jouw manier doet.
  • Maak je geen zorgen als je baby ’s avonds na de borstvoeding heel snel opnieuw je tepel vraagt. Die clustervoedingen zijn heel normaal. Heb je het gevoel dat je ’s avonds minder melk maakt en je kindje daardoor onrustig wordt? Dat kan. Vaak komt dat door vermoeidheid. Doe gerust een namiddagdutje, geef wat afgekolfde melk bij, of bied na de tweede borst opnieuw de eerste aan enzovoort. De melkproductie gaat altijd door, dus kan je baby drinken tot hij genoeg heeft. Wisselvoeden zal je melkproductie in de avond bovendien stimuleren.
  • Je kindje inbakeren kan wonderen doen, alleen al om de Moro-reflex in te tomen, maar het biedt ook een gevoel van veiligheid. Hier lees je er alles over.
  • Zoek uit waar je kindje rustig van wordt. Een badje geven bijvoorbeeld, een massage, in de draagdoek of draagzak liggen, witte ruis, met z’n buikje op je onderarm liggen (helpt bij darmkrampjes), ‘The Hold’,…

Blijft je kindje ondanks alle pogingen om hem te kalmeren nog steeds ontroostbaar huilen? Blijf dan vooral rustig, ga je baby in geen enkel geval schudden, maar roep de hulp in van je partner, familie, vrienden of een arts. En nogmaals, weet dat deze moeilijke momenten tijdelijk zijn.

Lees ook:
Helpt een droomvoeding om je baby te laten doorslapen?
Getuigenis: “Waarom ik geen borstvoeding heb gegeven”
In deze houding stopt je kindje onmiddellijk met wenen
Mama Nathalie over haar huilbaby: “Ik kon niet meer.”
Alles over huilbaby’s

Bronnen:
www.kindengezin.be
www.healthline.com
www.gezondheid.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe kan je best omgaan met het huiluurtje van je baby?
Sluiten