Hoe kan haptonomie helpen bij je zwangerschap en bevalling?

“Methode om zich te ontspannen door aanraking en het leren kennen van de eigen gevoelens.” Dat is de betekenis die Vandale geeft aan de term ‘haptonomie’. De techniek, die in de helft van vorige eeuw ontwikkeld werd door de Nederlandse therapeut Frans Veldman, wordt alsmaar populairder bij vrouwen in de perinatale periode.

Wat is haptonomie?

Bij haptotherapie en haptonomie leer je via aanraking opnieuw in contact te komen met gevoelens die diep in je lichaam opgeslagen zijn, om zo je gevoelsbeleving te versterken zowel naar anderen als naar jezelf toe. Door die persoonlijke ontwikkeling krijgt je lichaams- en zelfbesef een boost, waardoor zowel mentale als fysieke problemen worden aangepakt. Het kan bijvoorbeeld helpen bij chronische pijn, relationele problemen, stress en burn-outs, de verwerking van traumatische ervaringen, vermoeidheid enzovoort, maar ook tijdens de zwangerschap en bevalling kan haptonomie worden toegepast.

Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?

Haptonomen mogen zich, na het volgen van een basisopleiding, haptonoom noemen. Een haptotherapeut heeft een uitgebreidere opleiding afgerond en is daarmee officieel een zorgverlener. 

Hoe verloopt een prenatale sessie?

Bij de therapeut leren de moeder en de vader (en eventueel oudere broer of zus) te interageren met de baby, bijvoorbeeld door hun handen op de buik te leggen en zeer lichte druk uit te oefenen of te strelen. De baby voelt dat en reageert met bewegingen om dan tot rust te komen tegen de hand van mama of papa. Dat kan best indrukwekkend zijn, vooral op het einde van de zwangerschap. Door daarmee vroeg te starten, ontstaat zo lang voor de geboorte al een wederzijdse emotionele band tussen de ouders en het kind. De laatste sessies zijn meer gericht op de bevalling zelf: de mama leert hoe zij haar kindje kan ondersteunen tijdens de geboorte.

Het grootste pluspunt aan haptonomie? Dat de partner nauw betrokken wordt. Tijdens de sessies worden de gebaren begeleid door de stem van de partner, waardoor de baby die al heel vroeg leert kennen. Het feit dat je als partner ook de bevalling actief beleeft, door bijvoorbeeld achter de mama te zitten en je handen op haar buik te leggen in plaats van aan de zijlijn te staan, maakt de gebeurtenis nog des te specialer.

Wanneer start je best met prenatale lessen haptonomie?

In tegenstelling tot veel andere prenatale workshops kan je best al vroeg starten, omdat het wat tijd en oefening vergt om alle technieken onder de knie te hebben. Rond week 20 kan je meestal de baby goed voelen bewegen, dus dan wacht je beter niet te lang meer om de sessies te starten. Het aantal sessies varieert meestal tussen de 4 en 10 beurten, waarvan minstens eentje na de bevalling om samen terug te kijken op die bevalling en de eerste weken samen met het kindje.  

Postnatale lessen haptonomie

Perinatale haptotherapie kan ook nog verder reiken als de mama dat wenst. Zo kan er bijvoorbeeld een sessie gepland worden op belangrijke momenten in de ontwikkeling van het kindje: rond 3 à 4 maanden, rond 9 maanden, als de baby leert stappen… Je leert bijvoorbeeld je kindje dragen, masseren, ontspannen enzovoort.

De lijst van zelfstandige vroedvrouwen gespecialiseerd in haptonomie vindt je op www.vlov.be.

Lees ook:
Niki volgde een cursus hypnobirthing
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Schrik voor de bevalling: onze lezeressen geven tips
De leukste en origineelste workshops en cursussen voor tijdens je zwangerschap

Bronnen:
http://www.infocentrumtoekomstigeouders.be
https://www.geboorte-infocentrum.be
http://www.haptonomie.com

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe kan haptonomie helpen bij je zwangerschap en bevalling?
Sluiten