Baby 28 Aug 2020 Sofie Van Rossom

Hoe geef je je baby een badje?

Als je je baby voor het eerst thuis moet wassen, kan dat best spannend zijn. Hier alvast enkele tips.

Het badje klaarmaken

Voor je je baby in bad stopt, bereid je best een aantal zaken voor. Zorg ervoor dat de kamer waarin het badje staat, warm genoeg is. Een temperatuur van 24°C is perfect. Je sluit ook best de ramen en de deuren zodat je kindje niet kan afkoelen door de wind.

Leg al de spulletjes die je nodig hebt op voorhand klaar, binnen handbereik: een zacht washandje, een handdoek, een kaphanddoek, een tetradoek, badolie of milde zeep, een badthermometer, propere kleertjes, een nieuwe luier en eventueel een dekentje om je kindje nadien gezellig in te wikkelen.

Vul het badje met water. De ideale temperatuur van het water is 37 graden. Om de warmte te meten kan je een badthermometer gebruiken, maar het lukt ook als je met je elleboog aan het water voelt, die is gevoeliger dan je handen. Het water mag je lichaamstemperatuur hebben, dus voelt best niet warm of koud aan.

Baby wassen

Allereerst kleed je je baby uit op het verzorgingskussen. Als zijn billetjes vuil zijn, maak je die best nog even schoon. Leg je baby daarna voorzichtig in bad, zodat hij kan wennen aan het water. Blijf hem de hele tijd mooi ondersteunen.

Was eerst zijn gezichtje zonder zeep en dep het dan voorzichtig droog. Ga dan over naar de handjes, armpjes, oksels, schouders, nek, borst en buik, lies, beentjes en voetjes. Leg de baby op zijn zij en was zijn rug. Was ten slotte zijn billetjes. Schenk extra aandacht aan de huidplooien. Gebruik een zeep of waslotion die zacht is voor de babyhuid.

Baby afdrogen

Als je klaar bent, haal je je kleintje uit het water en leg je hem op een propere handdoek op het aankleedkussen. Gebruik een andere doek om hem droog te deppen (niet wrijven), en begin met het hoofdje. Haal de natte handdoek die onder hem ligt dan weg, zodat je baby niet te koud krijgt. Let erop dat je ook de huidplooitjes mooi droogt, want daar kan het soms wat vochtig blijven. Ontdek je een rode, geïrriteerde huid in de plooitjes? Dan kan je een uitdrogende spray gebruiken om de huid te herstellen.

Hoe vaak moet een baby in bad?

Het eerste babybadje geef je best niet te snel na de geboorte. Je baby heeft nog een beschermlaagje, de vernix, en die was je beter niet af.

Je kiest zelf hoe vaak je je baby een badje geeft, maar dat moet zeker niet elke dag. Voor een jonge baby is twee à drie keer per week zeker voldoende. Als je baby maar één keer per week in bad gaat, is het wel goed om op andere dagen aan ‘topping and tailing‘ te doen. De kans is wel groot dat hij na een wasbeurt volledig ontspannen is, dus misschien badtijd net voor bedtijd plannen?

Lees ook:
Topping and tailing: een kleine wasbeurt voor je baby
Alles wat je moet weten over kraamzorg
In beeld: Van kinderwens tot kersverse ouders
Wanneer slaapt een baby door?

Bron:
www.kindengezin.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe geef je je baby een badje?
Sluiten