Mama & papa 26 Nov 2019 Paulien

Hoe deze Japanse filosofie je kan helpen genieten in het weekend

Continu verbeteren, dat is waar de Japanse filosofie Kaizen voor staat. Als jij op vrijdagmiddag ook een gat in de lucht springt (yay, weekend!), maar jezelf op zondagavond afvraagt wat je nu precies gedaan hebt met je weekend, dan zou deze Japanse filosofie nog wel eens iets voor jou kunnen zijn.

Het woord Kaizen bestaat uit twee Japanse woorden. Kai (veranderen) en zen (goed). De methode elimineert overbodig werk, en leert mensen verspillingen te zien en deze te verwijderen.

Vaak wordt Kaizen gebruikt als methode om op werk productiever te zijn, maar wij draaien de rollen even om. Wist je dat Kaizen je ook hartstikke goed kan helpen om het weekend om te toveren tot een productief én leuk weekend. Zo’n weekend met een glitterrandje, weet je wel.

Dankzij deze 5 Kaizen tips zorg je ervoor dat elk weekend zo’n glitterrandje krijgt.

1. Vergelijk jouw weekend niet met anderen

Vriendin A is een weekend aan zee met haar kroost en deelt al haar perfecte foto’s op Instagram, vriendin B heeft net een nieuwe kitten gekocht en vriendin C is spontaan een weekend naar Parijs met haar lief.

Om jaloers op te worden. Maar probeer dat vooral níét te doen. Als jij veel liever in het bos gaat wandelen of als je juist liever een boek leest in het weekend, luister dan naar je hart. Het lijkt tegenwoordig te gaan om wie het hardst schreeuwt op social media, maar daar word je echt niet altijd gelukkiger van.

2. Plan je weekend niet té vol met sociale afspraken

Zelfs als je houdt van sociale activiteiten. Het liefst drink je elke vrijdagavond een wijntje met vrienden, ben je op zaterdag op een groot festival te vinden en ga je op zondag uit eten. Heel leuk, maar na zo’n druk weekend voel je je alles behalve opgeladen. En dan is het alweer maandag.

Zeg daarom vaker nee tegen afspraken. Kies vaker voor jezelf. Je wilt op maandag niet uitgeput zijn van het weekend, dus plan genoeg tijd in om op te laden. Daar is het weekend immers ook voor.

3. Neem oude gewoontes onder de loep

Ben jij in het weekend bezig met het hele huishouden, omdat je doordeweeks alles links laat liggen (terwijl je daar wel tijd voor hebt)? Of zou je juist in het weekend meer af willen spreken met vrienden, maar ben je te laat met het maken van afspraken omdat zij allemaal al iets te doen hebben?

Neem je gewoontes eens onder de loep. Probeer of je donderdagavond de was kunt doen en kunt stofzuigen, in plaats van zaterdagmiddag. Of zet in je agenda dat je op dinsdag je vrienden appt om in het weekend iets leuks te doen.

4. Probeer nieuwe dingen

Wat doe je als je een avondje niets op de planning hebt staan? Ga je voor de tv hangen, scrollend door Instagram, totdat het tijd is om naar bed te gaan? Grote kans dat je de volgende ochtend niet terugkijkt op een leuke, productieve avond.

Je kunt beter tijd investeren en bedenken welke dingen je altijd al had willen doen. Zo kun je online Illustrator-tutorials op YouTube volgen of eens een nieuw recept proberen.

5. Leef in het moment (en laat je telefoon met rust)

Je krijgt de meeste energie van activiteiten waar je écht aanwezig bent. Leg je telefoon eens een avond weg en focus je op jezelf. Wanneer je écht geniet van je weekend, kan je op maandag de hele wereld aan. Of in elk geval het begin van de nieuwe week.

Nu alleen nog even een babysit vinden zodat je deze puntjes kunt testen.

Bron: Workjuice

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe deze Japanse filosofie je kan helpen genieten in het weekend
Sluiten