Peuter 31 Aug 2020 Sofie Van Rossom

Het is zover: tips voor de eerste schoolweek

Heb jij een kindje van zo’n 2,5 jaar oud? Dan mag hij voor het eerst naar school, en dat is een grote stap, ook voor jou. In dit artikel kon je al lezen hoe je jezelf en je kindje kunt voorbereiden op die eerste schooldag, maar nu 1 september wel heel kortbij is, hebben we nog enkele concrete tips.

Zorg voor regelmaat

De eerste weken en maanden na de eerste schooldag zijn intensief. Je kind zal vaker moe en daardoor hangerig zijn, en dat is helemaal niet gek. Rust en regelmaat is in deze eerste periode dus extra belangrijk. Ook om een hectische ochtendrush te vermijden zijn de ‘taken’ beter mooi verdeeld, zodat jullie als team ervoor kunnen zorgen dat iedereen met een aangenaam gevoel de deur achter zich toetrekt. 

De vermoeide kleuter

Jij bent natuurlijk razend benieuwd om te horen hoe het is geweest, maar de kans is groot dat je kindje amper iets over z’n schooldag vertelt. Hoe dat komt, en wat je kan doen om wél een gesprekje te starten, lees je in dit artikel, met tips van experte Karolien Raeymaekers. De kans is trouwens groot dat je kleintje na een schooldag thuis snel in slaap valt, of misschien haalt hij zelfs de voordeur niet. Onze slaapcoach Snuggles and Dreams vertelt ons hoe je ervoor zorgt dat die late namiddagdutjes het slaapschema niet omgooien, maar misschien is het ook leuk om thuis een rustplekje te creëren waar je kindje zich even kan afsluiten van de wereld, om alle prikkels te verwerken?

De verloren voorwerpen

In elke school bevindt zich een zwart gat dat brooddozen en kledingstukken opslorpt. Met een beetje geluk vind je het verloren item tegen het einde van het schooljaar terug, maar dat kost je dan wel wat graaiwerk in de stapel van de verloren voorwerpen. Je kan jezelf heel wat leed besparen door alles wat mee naar school wordt genomen te voorzien van een naamlabel. Dat kost je nu misschien wel wat tijd, maar het bespaart je veel zoekwerk en frustraties voor later. Tip: kies een kleurtje of figuurtje voor op het label, eventueel z’n klassymbooltje, zodat je kindje (dat zijn naam nog niet kan lezen) z’n spullen zelf ook herkent. Niet zo handig met naald en draad? Ondertussen vind je online ook naamstickers die tientallen wasbeurten overleven.

De tweede schooldag

Er is leven na de eerste schooldag. De meeste kindjes vinden die eerste dag super, omdat alles nieuw en speciaal is, maar dan breekt de volgende ochtend aan en beseft je kindje dat de gebeurtenissen van gisteren niet eenmalig waren. Hou er dus rekening mee dat er nog steeds veel traantjes kunnen stromen, zelfs al verliep het afscheid de eerste dag heel vlot. Nu, als je kindje ziet of aanvoelt dat mama of papa er zelf niet gerust in is, neemt hij dat gevoel over en is de kans groot dat hij begint te huilen. Dus hoe moeilijk het ook is, hou het afscheid steeds kort maar krachtig.

De bezorgde ouders

Ook voor jou als ouder is dit een groot moment. Uiteraard tel je de uren af tot je terug aan de schoolpoort staat, dus zorg voor voldoende afleiding. Kan je (een half dagje) verlof nemen? Plan dan een leuke activiteit, eventueel met andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten. Wie weet houden jullie er een nieuwe jaarlijkse traditie aan over?

Lees ook:
Stoppen met tutje? ‘Denk als je peuter/kleuter’
Denkbeeldig vriendje: wat is het en hoe ga je er mee om?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Het is zover: tips voor de eerste schoolweek
Sluiten