Het gevaar van knoopbatterijen voor baby's en peuters

dossier

Je staat er misschien niet bij stil, maar een van de grootste gevaren in je huis voor je kindje… dat zijn knoopbatterijen. Ze zitten overal: in speelgoed, in afstandsbedieningen, in muziekboekjes enzovoort. Hoe voorkom je een drama? En wat moet je doen als je kindje eentje heeft ingeslikt?

Waarom zijn knoopbatterijen zo gevaarlijk?

Als kindjes zulke batterijen inslikken, lopen ze niet alleen het risico op verstikking, maar lithiumknoopbatterijen kunnen brandwonden veroorzaken en zo ook perforatie van organen: de slokdarm, de luchtwegen… Hoe groter de batterij (16 mm en meer), hoe gevaarlijker, omdat hij kan vast komen te zitten in de slokdarm. "De spieren in de slokdarm knijpen om de batterij. Het is een vochtige omgeving, daardoor komt er een stroming op gang. De metalen in dat batterijtje kunnen gaan lekken en in combinatie daarmee ontstaat er een soort kortsluiting. De batterij vreet zich dan door de slokdarm heen", legt kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC uit. “De batterij moet er dan zo snel mogelijk uit. Als dat binnen twee uur lukt, dan heb je geluk. Maar als die er langer in zit, dan is er schade, ernstige schade, en soms overlijden kinderen eraan."

Hoe weet je of je kind een batterij heeft ingeslikt en wat als het zo is?

De symptomen zijn braken, kwijlen, problemen met slikken, niet willen eten en kortademigheid. Als je zeker weet dat je kindje een knoopcelbatterij heeft ingeslikt, moet je onmiddellijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. In de tussentijd kan het helpen om frequent een lepel honing toe te dienen. Honing is een zwak zuur en helpt zo de schade in het lichaam te beperken. Laat je kindje in geen geval overgeven, en geef geen eten of drinken.

“Bij het inslikken van een knoopbatterij is het steeds noodzakelijk om zo snel mogelijk (liefst binnen het uur!) een radiografie te nemen van de borstkas en de buik om na te gaan waar de batterij zich precies in het maagdarmstelsel bevindt”, aldus het Antigifcentrum. Zie je de batterij niet op de echografie? Laat dan zeker een scan nemen van de schedel. Wie weet heeft je kindje de batterij in z’n neus of oor gestoken. Ook in zo’n geval moet de batterij zo snel mogelijk verwijderd worden om weefselbeschadiging te voorkomen.

Europese richtlijn

Een onderzoeksgroep maag-, darm- en leverspecialisten, onder leiding van de Ridder, wil het probleem aanpakken op internationaal niveau. De eerste en belangrijkste stap is de in januari 2021 opgestelde Europese richtlijn, gepubliceerd in The Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, bedoeld voor kinderartsen, huisartsen, consultatiebureaus en SEH-medewerkers. Die moet ervoor zorgen dat de specialisten symptomen snel herkennen, zodat ze ook adequaat kunnen handelen. Anderzijds zet de richtlijn ook in op preventie aan de hand van een grootse mediacampagne om zowel hulpverleners als ouders alert te maken voor het gevaar. Duracell heeft sinds 2020 al een bitter smakende coating voorzien op lithiumbatterijen, zodat baby’s en kinderen ze instinctief zouden uitspugen, maar dat volstaat niet. Men wil nu samen met de batterijmakers de wet- en regelgeving kritisch bekijken.

Lees ook:
Mogen baby’s en jonge kinderen (pinda)noten eten?
Shakenbabysyndroom: waarom je een kind nooit mag schudden
6 dingen om op te letten als je speelgoed koopt voor je peuter
Alerte mama waarschuwt voor het (teen)tourniquetsyndroom

Bronnen:
Wat doen als uw kind een knoopbatterij heeft ingeslikt?
Duracell's Lithium Coin Batteries Child Safety Features
Europese Richtlijn Voor Inslikken Knoopcelbatterij Door Kinderen
'Ingeslikte knoopbatterij bij kinderen eerder herkend'


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram