Zwangerschap 1 Dec 2020 Paulien

10 manieren om de herinnering aan je zwangerschap vast te leggen

Een buik die steeds groter wordt omdat je baby daarbinnen aan het groeien is: zwanger zijn is onbeschrijfelijk bijzonder. Alle reden dus om deze unieke fase voor eeuwig vast te leggen. 

Als je zwanger bent, denk je vast: dit gevoel ga ik nooooit vergeten. Maar voor je het weet, ben je zo druk bezig met je nieuwe leven en baby dat je nauwelijks tijd hebt om er nog bij stil te staan. Vastleggen dus deze bijzondere tijd. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je kleintje.

1. Laat je buik beschilderen

Een van onze favorieten: je prachtige buik gebruiken als blank canvas voor een mooie afbeelding en daar dan natuurlijk een foto van maken. Als je al een kindje hebt is het nog leuker om samen met vingerverf in de weer te gaan. Zo kunnen zij ook alvast kennismaken.

 

herinnering aan je zwangerschap

 

2. Schrijf het op!

Houd alle ups & downs bij in een zwangerschapsdagboek. Plak er eventueel (echo)foto’s bij en je hebt een prachtige bundel voor later.

3. Zwangerschapsfotografie

Misschien heb je last van oedeem, acne of een zwangerschapsmasker en voel je je niet lekker in je vel om voor een camera te poseren, maar geloof ons, daar krijg je spijt van. Je krijgt maar enkele maanden de tijd om zulke foto’s te maken, dus grijp je kans. Regel eventueel een fotoshoot bij een zwangerschapsfotograaf, die doet wonderen met de setting en belichting.

herinnering aan je zwangerschap

4. Schrijf een brief aan je baby

Ook heel leuk om te doen: schrijf een brief aan je nog ongeboren kindje. Daar kan vanalles in staan: je wensen, je dromen, iets over z’n afkomst. Bewaar ‘m goed en laat je kindje de brief pas op zijn 16e of 18e verjaardag lezen. Op die manier heb je een ontzettend origineel en dierbaar cadeau.

5. En als je dan toch aan het schrijven bent: een brief voor je partner

Schrijf een romantische liefdesbrief aan je partner in deze fase die voor jullie allebei heel bijzonder is. Jullie zijn straks ouders en dat gaat alles op z’n kop zetten. Jullie hebben een drukke tijd voor de boeg met luiers, slapeloze nachten en snottebellen, dus kan een extra beetje romantiek nu geen kwaad. Schrijf bijvoorbeeld hoeveel je van hem of haar houdt, wat voor een fantastische vader of moeder je partner gaat worden en waar je naar uitkijkt. Je kan de brief meteen geven, of wachten tot de baby iets ouder is.

6. Laat een 3D-echo maken

Elke echo is bijzonder, maar een 3D-echo heeft nog iets extra’s. Je ziet je kind met een beetje geluk beter dan ooit. Zo goed soms zelfs dat je zijn gezichtje kunt zien. Kijk, hij heeft het wipneusje van mama! De beste tijd om zo’n echo te laten maken is tussen de 25 en 33 weken. Daarvoor heeft je baby nog geen vetlaagje en is z’n gezichtje nog niet zo gevormd als straks bij de geboorte. Na 33 weken is je baby waarschijnlijk te groot om goed in beeld te worden gebracht. Uiteraard krijgen de foto’s die je meekrijgt een mooi lijstje en een ereplaatsje.

7. Doos vol herinneringen

Koop een mooie doos (of bewaar een schoenendoos en versier ‘m) en bewaar alles wat met de zwangerschap te maken heeft. Van de positieve zwangerschapstest tot de echo’s en de geboortelijst tot mogelijke babynamen en het uiteindelijke geboortekaartje. Ook leuk: nieuwsberichten uit de periode dat je zwanger bent. Over een aantal jaar haal je deze doos weer tevoorschijn om alle spullen aan je kindje te laten zien. Zo leuk!

8. Maak elke week foto’s

Ligt misschien voor de hand, maar veel vrouwen doen het niet…en hebben dan later spijt. Kies een plek uit met goed licht en maak elke week een foto op dezelfde plek en eventueel hetzelfde tijdstip. In het begin zie je misschien niet veel, maar als je alle foto’s naast elkaar zet, merk je pas hoe snel dat kleintje in je buik eigenlijk groeit. Het geeft een extra leuk effect als je op elke foto dezelfde kleding aanhebt.

9. Voor creatievelingen: maak een timelapse

Het idee is eigenlijk een beetje hetzelfde als ‘elke week een foto’ maken. Bij een timelapse maak je heel veel foto’s of korte filmpjes, die je uiteindelijk achter elkaar zet. Het maken van zo’n timelapse is een hele onderneming als je er niet vertrouwd mee bent, maar het is natuurlijk fantastisch om na negen maanden zo’n filmpje te hebben.

Pregnancy in 90 seconds: Pregnancy Timelapse

We shot this pregnancy time lapse over the course of nine months with one shooting session per week.► Contact: ivak (at) mailbox.org

10. Laat je buik gipsen

Er zijn workshops te vinden waar jij je zwangere buik voor altijd in het gips kan laten vastleggen. Prachtig! De gipsen afdruk kan daarna versierd worden op allerlei mogelijke manieren.

Lees ook:
Zo maak je een gipsafdruk van je zwangere buik
Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen
Op welke premies heb je recht bij de geboorte van je kindje?
Ziekenhuistas: wat moet je meenemen als je gaat bevallen?
De navelstreng na de bevalling laten uitkloppen of melken: wat is dat?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
10 manieren om de herinnering aan je zwangerschap vast te leggen
Sluiten