Heeft je kind een verkoudheid, griep of corona?

Kan jij de symptomen van een verkoudheid, griep en corona van elkaar onderscheiden? Want die lijken wel een beetje op elkaar. Het feit dat baby’s en kinderen zelf de klachten niet (goed) kunnen verwoorden, helpt natuurlijk ook niet echt. We zetten de verschillende symptomen even op een rij.

Symptomen van een verkoudheid

De gewone symptomen van een verkoudheid zijn dezelfde als bij volwassenen: loopneus en loopogen (zonder pus), hoesten, niezen, verstopte neus, lichte keelpijn, enz. Als er koorts heerst, is deze mild (minder dan 38°) en deze temperatuurverhoging zal het kind niet verhinderen om te spelen of te eten. Bij baby’s en jonge kinderen is het Respiratoir Syncytieel virus (RSV) de meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties. Bij RSV zijn meestal enkel de bovenste luchtwegen aangetast. Raken ook de onderste luchtwegen geïnfecteerd? Dan spreken we van bronchiolitis.

In het geval van bronchiolitis lijken de symptomen aanvankelijk op die van een verkoudheid. Maar dan wordt de hoest erger, en de ademhaling wordt piepend. De koorts kan dan oplopen tot meer dan 38° C.

Het komt vaak voor dat een verkoudheid uitgroeit tot een oorontsteking. Het kind klaagt over oorpijn (als het heel klein is, kan het bijvoorbeeld naar zijn oor grijpen), hoge koorts, prikkelbaarheid, braken en soms een afscheiding van pus. Sinusitis komt daarentegen zeer zelden voor bij kinderen jonger dan 4 jaar, omdat de sinussen nog niet voldoende ontwikkeld zijn.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of kind verkouden is? en Hoelang duurt een verkoudheid bij baby’s en kinderen?

Symptomen van corona

In milde vormen van de ziekte lijkt Covid-19 op een verkoudheid. De symptomen zijn dezelfde, hoewel ze misschien niet allemaal aanwezig zijn (het kind kan bijvoorbeeld alleen hoesten). Er zijn echter enkele symptomen die meer kenmerkend zijn voor een Covid-infectie en die je ertoe kunnen aanzetten je kind te isoleren en/of te testen. Denk maar aan braken, diarree, hoge koorts, spierpijn, koortsige hoest… Meestal blijft een Covid-19-infectie bij een peuter echter onopgemerkt, of zijn de symptomen mild. In de ernstigste gevallen, gelukkig zeldzaam bij kinderen, treden ademhalingsproblemen op.

Symptomen van griep

Bij besmetting met het influenzavirus, dat griep veroorzaakt, is de koorts hoog (meer dan 38°) en heeft het virus duidelijk een impact op de algemene toestand van het kind: het speelt niet, heeft geen eetlust, is hangerig, heeft nu eens koud en dan weer te warm, ondervindt spierpijn en slaapt veel.

Wanneer moet je naar de dokter?

Neem contact op met de huisarts of kinderarts als:

  • je baby is jonger dan 3 maanden en hoge koorts heeft (meer dan 38,5°C), lusteloos is of moeilijk drinkt
  • de hoest hardnekkig is (wordt niet minder na een week).
  • de algemene toestand van het kind wordt aangetast: apathie, ontroostbaar huilen, prikkelbaarheid, braken, verlies van eetlust, pijn, diarree…
  • je kind wakker wordt met een opgedroogde gelige substantie (gele korstjes) in zijn ogen.
  • de verkoudheidssymptomen lijken erger te worden
  • je kind moeite heeft met slikken
  • er uitslag verschijnt

Neem contact op met de spoeddienst als:

  • je kind moeite heeft met ademhalen (kortademigheid of snelle ademhaling)
  • de lippen blauw zijn en de huid bleek
  • de hoest zo hevig is dat het kind lijkt te stikken of moet overgeven

Het kan zijn dat het om valse kroep (pseudokroep) gaat, maar in zo’n geval neem je beter het zekere voor het onzekere.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Heeft je kind een verkoudheid, griep of corona?
Sluiten