Baby 7 Jul 2020 Sofie Van Rossom

Heeft je baby last van kolieken? Doe de test

Heb je het gevoel dat je baby wel erg veel huilt? We spreken van een ‘huilbaby’ als er sprake is van de 3-3-3-regel, dat wil zeggen dat je kindje minstens drie uur per dag weent gedurende minstens drie dagen per week en dat minstens drie weken na elkaar. Heel intensief voor mama en papa, maar ook best lastig voor je kindje zelf.

Tijdens ontwikkelingsfasen en ‘sprongetjes’ huilt een kindje al wat makkelijker, en sowieso zijn sommige kindjes gevoeliger voor prikkels en moeilijker te troosten dan andere kindjes, maar bij de helft van de zogenaamde huilbaby’s blijkt een medisch probleem de oorzaak. Maag- en darmkrampen bijvoorbeeld, denk maar aan reflux en constipatie. Eens je de diagnose hebt, kan je ermee aan de slag.

Wat als je echt niet weet waarom je kindje huilt?

Als er geen aanwijsbare reden is voor het ontroostbare huilen van een jonge baby, spreken dokters van kolieken. Het kindje lijkt dus wel ergens last van te hebben, maar ondanks jarenlang onderzoek zijn medici er nog steeds niet uit waarom het kindje precies huilt. Het is ook niet duidelijk waarom het ene kindje kolieken heeft en een ander niet, maar waarschijnlijk spelen psychologische, biologische en sociale factoren een rol.

Knuffelen is altijd een goed idee, want baby’tjes kan je niet verwennen, maar ook dat kan best vermoeiend zijn voor mama’s en papa’s. Om mama’s en papa’s van huilbaby’s te helpen heeft EG een online test ontwikkeld, die uitzoekt of de kans bestaat dat je kindje kolieken heeft. Aan de hand van enkele specifieke vragen – rond de geboorte, de voeding, het huilen enzovoort – krijgt de computer een beeld van jullie situatie, waarop enkele tips worden verzameld die specifiek voor jullie gelden. Eens proberen? Je vindt hem op www.babykrampjes.be.

Lees ook:

Kan je voorkomen dat je baby een huilbaby wordt?
8 tips om je huilende baby te kalmeren
Mama Nathalie over haar huilbaby: “Ik kon niet meer”
Wanneer slaapt een baby door?

Gesponsord door www.eg.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Heeft je baby last van kolieken? Doe de test
Sluiten