Baby 9 Dec 2021 Sofie Van Rossom

Getuigenis: Het zoontje van Bertrand sterft aan de gevolgen van het Shaken Baby Syndroom

Bertrand Gimonet is de vader van Tom, die op de leeftijd van vier maanden overleed nadat hij door zijn kinderoppas door elkaar was geschud. Zeven jaar geleden was dat, en sindsdien maakt hij er zijn missie van om iedereen die het horen wil te vertellen over het shaken baby syndroom, een ernstige vorm van kindermishandeling die in veel gevallen kan worden voorkomen. “Zo kan Toms dood misschien andere levens redden”, vertelt Bertrand.

“Op maandag 29 september 2014 om 14.30 uur kreeg mijn zoon Tom, die toen vier maand oud was, plots een hart- en ademhalingsstilstand bij zijn kinderoppas thuis. De oppas, Beatrice, belde mijn vrouw in paniek op en zij antwoordde om onmiddellijk de hulpdiensten te alarmeren. Daarna belde ze mij, waarop we ons allebei naar het huis haastten. Ik kwam kort na mijn vrouw aan, en vond ‘m in zijn luier, op de salontafel, met zijn armen en benen gespreid en een brandweerman bovenop hem. Die had de hartmassage overgenomen van mijn vrouw, en werd nadien op zijn beurt vervangen door een ambulancier. Enkele verschrikkelijke minuten later kwam, dankzij zware medicijnen en defibrillatieshocks, het hartje terug op gang.

Tom leeft, maar ligt in coma.

De dagen nadien lag Tom in een ziekenhuisbed, en volgden de onderzoeken elkaar op, tot we uiteindelijk de oorzaak ontdekten: “Uw zoon is mishandeld. Hij werd meerdere keren stevig door elkaar geschud. Minstens drie keer. Het Shaken Baby Syndroom, klonk het.

Het hoofdje van een baby is in verhouding met het lichaam heel groot en zwaar en de nekspieren zijn zeker in de eerste maanden nog niet sterk genoeg om het te dragen. Als je een baby zou schudden, vliegt het hoofd dan ook heel hard heen en weer waardoor fijne adertjes kunnen scheuren en zo bloedingen kunnen ontstaan in de hersenen, met blijvende schade als gevolg.

Lees ook: Shaken baby syndroom: waarom je een kind nooit mag schudden

Tien dagen later volgt het keiharde verdict: Tom is hersendood. De kans dat Tom ontwaakt, zelfs mindervalide, is nihil. Op zondag 12 oktober 2014 hebben we de hartverscheurende keuze gemaakt om hem van het beademingstoestel los te koppelen. Twee en een half uur heeft Tom nog gestreden, maar tevergeefs. Hij is gestorven in mijn armen. We waren kapot, en toen moest de gerechtelijke procedure nog starten. Op 16 oktober 2018, zo’n vier jaar later dus, werd Beatrice veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf, en daarnaast mocht ze 5 jaar lang niet voor kinderen zorgen.  

Het is intussen zeven jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van Tom. Hem zien gaan, en enkel kunnen toekijken, is het zwaarste geweest dat ik ooit heb moeten doen en ook zal doen. Zeven jaar lang hebben we al zonder Tom moeten leren leven. En zeven jaar lang geeft hij me al de kracht om over het Shaken Baby Syndroom te vertellen. Om andere ouders en kinderverzorgers te waarschuwen, zodat zo’n tragedie niet nog eens hoeft te gebeuren.”

Alle informatie over het shaken baby syndroom, maar ook over het huilen van baby’s, met gratis materiaal, video’s, flyers om te downloaden, vind je op de website van Bertrand, die volledig gewijd is aan SBS-preventie: www.bertrandgimonet.com.

Lees ook:
Hoe kan je best omgaan met het huiluurtje van je baby?
Sarah over haar huilbaby: “Je wil gewoon vertellen dat het pijn doet, en dat mag je.”
Mama Nathalie over haar huilbaby: “Ik kon niet meer.”

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Getuigenis: Het zoontje van Bertrand sterft aan de gevolgen van het Shaken Baby Syndroom
Sluiten