Genderneutraal opvoeden: "Wat is er mooier dan een kind dat mag uitgroeien tot wie hij of zij echt is?"

dossier Je leest er steeds meer over, over genderbewust of genderneutraal opvoeden. Het doorbreken van de roos-blauwe ideeën, het bevrijden van de prinsessen- en voetbaldruk, ik kan het alleen maar toejuichen. Maar niet te allen prijze. Niet omdat het moet, wel omdat het kan. Niet omdat het zo 2020 is, wel omdat het past bij het kind. Vanuit mijn ervaring is dat de enige referentie die echt telt. En ik ben heel dankbaar voor alle pioniers die al langer strijden voor de vrijheid van keuzes. Mijn dank dus onder andere ook aan het ‘langharig werkschuw tuig uit de jaren ‘60’.

Laat hen de keuze

Ikzelf heb een zoon, intussen 12, die in zijn hele leven al vaak voor een meisje werd gezien. Lange blonde krullen, kleurrijke kleren, vooral vriendinnetjes, ballet, naaien, knutselen, prullen en frullen… Zalig vind ik het. Mijn andere zoon (16) speelde voetbal, skate, zit achter de meisjes… Zalig vind ik het. Al op heel jonge leeftijd zagen we verschil. B, mijn jongste zoon, speelde anders dan zijn broer. Speelde met ander speelgoed. Wou andere spulletjes op zijn kamer. Moet kunnen, heb ik altijd gedacht. En gelukkig dacht, en denkt, de mama er ook zo over. Een kleedje van Anna voor je verjaardag? Poppen, stiften, glitters als geschenktips? Natuurlijk! Intussen hangt zijn kamer vol met posters van Topmodel, bloemen, zelf gemaakte kussens en knutsels. Omdat hij het zo wil. De andere zijn kamer is dan weer een creatieve verzameling van skateboards, vlaggen, stoere stickers... Omdat hij het zo wil. Niet omdat ik vind dat jongens dat moeten. Want móeten, ze moeten al zoveel. Laat ons hen dan toch de keuze laten hoe ze zich ontwikkelen.
"Gaat hij sterk genoeg zijn om de druk van de maatschappij aan te kunnen?"
Die keuze kan je al maken van voor dag 1. Weet je het geslacht van je kind voor de geboorte? Ga dan misschien voor neutrale kleuren in de kamer, koop niet enkel de bal en de pluchen draak voor een jongen. Ga voor een meisje niet noodzakelijk voor kleedjes met ‘My Little Princess’ en een eerste lippenstiftje. Mag allemaal hoor, maar misschien kan je wel voor evenwicht zorgen door eens ‘zot te doen’ en eens iets heel anders te geven? Op die manier laat je al op heel jonge leeftijd zien dat gendergekleurd gedrag niet noodzakelijk de enige weg is en kunnen ze vrijer kiezen. Vertrek als ouder dus vanuit het kind. Probeer je eigen verlangens of dromen niet te prominent naar voren te brengen en hen in een bepaalde richting te duwen. Wat is er mooier dan een kind dat mag uitgroeien tot wie hij of zij echt is? Ik heb slechts één angst voor mijn zoon. Gaat hij als volwassene sterk genoeg zijn om tegen de druk van de maatschappij te kunnen? Want geloof me, in theorie is het merendeel van de mensen wel pro vrijheid en eigen keuze. Maar de blikken van verwondering krijgt hij nu soms al. 'Wat mag het zijn voor de juffrouw?', 'De meisjestoiletten zijn daar, juffrouw.' Hij ligt er niet wakker van, zo zegt hij mij. Als we nu allemaal nog wat meer genderneutraal worden, kan ik ook minder wakkerliggen. Voor deze tekst baseerde ik me op eigen ervaringen, info van www.expoo.be, het genderteam van UZGent en opvoedingsboeken zoals dat van Nina Mouton. Auteur: Wim Schotsmans Lees ook: Vasectomie, oftewel 'de geknipte man'  


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram