Baby 22 Aug 2019 lena

Gaan zwemmen met je baby: do’s en don’ts

Kan jij van tijd tot tijd wel eens genieten van een plons in het water? Ook baby’s vinden dit fijn. Ga je voor het eerst samen zwemmen? Met deze dingen moet je rekening houden.

Vanaf de tweede week zou je eigenlijk al kunnen gaan zwemmen met je baby, maar dan moet de watertemperatuur wel 37°C bedragen. De maximum temperatuur van de meeste zwembaden schommelt tussen de 30 à 31°C, wat te laag is. Daarvoor moet je kindje minstens drie maanden oud zijn.

Veiligheid

Het is belangrijk om nooit in of uit het water te gaan terwijl je je baby vasthoudt. Vraag aan de badmeester -of een mede waterrat- of hij je baby even kan overnemen terwijl jij in of uit het water gaat.

Hoe lang mag een baby in het water blijven?

Het is afhankelijk van de leeftijd van je kindje, maar in het algemeen is een halfuurtje in het zwembad zeker voldoende. Let wel goed op eventuele blauwe lipjes, nageltjes of rillingen. Als dit het geval is, ga dan uit het water en warm je baby op.

Wacht met je baby echt helemaal aan te kleden voor je zelf volledig aangekleed bent. In die warme kleedkamers is dit zeker nog niet nodig. Doe de kleertjes pas aan vlak voor je naar buiten gaat.

Wanneer mag een baby niet gaan zwemmen?

Is je baby zwaar verkouden, heeft hij koorts, diarree of een oog- of oorontsteking? Dan neem je hem best niet mee naar het zwembad.

Voor of vlak na het zwemmen is het ook afgeraden om je baby een ‘zware’ maaltijd te geven. Een zware maaltijd, zoals bijvoorbeeld fruitpap, mag je je baby ten laatste twee uur voor het zwemmen geven.

Moet een baby een luier dragen in het water?

Neen, want een luier slorpt meteen water op, wat niet prettig is voor het kindje. Kies in de plaats hiervan voor een broekje met een elastiekje rond het middel en de billetjes. Baby’s plassen slechts in beperkte mate, maar de ontlasting moet wel tegengehouden worden. Als het kindje ontlasting heeft in het water, ga dan onmiddellijk uit het bad en was het broekje uit.

Mogen baby’s onder de douche na het zwemmen?

De waterstralen van een douche zijn te hard voor baby’s. Droog je kindje goed af en smeer hem in met olie. Bij thuiskomst kan je het zwembadwater van je baby afspoelen in een lekker warm badje.

Lees ook: Topping and tailing: een kleine wasbeurt voor je baby.

 

 

We hebben binnenkort ook een wekelijkse nieuwsbrief

Wil jij die graag elke week in je mailbox? Schrijf je dan hier in!

Reageer op artikel:
Gaan zwemmen met je baby: do’s en don’ts
Sluiten