Mama & papa 3 Jun 2019 Paulien

4 ‘fouten’ die iedere mama weleens maakt bij haar eerste baby

Als nieuwbakken moeder komt er veel op je af. Tijdens de zwangerschap, maar ook zeker wanneer je baby er is. Dan loopt het al eens mis of voel je je al eens wanhopig. Geen nood: je bent niet alleen en van de fouten van een ander kun je alvast veel opsteken.

Hoewel ‘fouten’ … dat zijn het niet echt: iedere mama is mama op haar eigen manier en dat is helemaal goed zo. Maar dankzij onderstaande puntjes kun je wel heel wat gedoe voorkomen.

Niet slapen wanneer de baby slaapt

Wanneer je baby slaapt, is het heel verleidelijk om de tijd optimaal te benutten door snel nog een was te draaien, het aanrecht eindelijk eens op te ruimen of die vlekken van de vloer te schrobben. Snel een uurtje slaap inhalen? Dat doe je ’s nachts wel.

Mensen adviseren je wel om te slapen wanneer de baby slaapt, maar in praktijk komt dat er nooit van. Toch zul je behoorlijk opknappen van regelmatig een uurtje wegdommelen terwijl je baby zelf ook in dromenland is. Een opgeruimd huis is fijn, maar het is nog fijner om lekker in je vel te zitten omdat je net iets meer uitgerust bent.

Tip: zelfs als je niet kan slapen, kan een uur platte rust al veel doen om je lijf wat rust te gunnen en je hoofd leeg te maken. Laad die batterij op, mama!

fouten eerste baby

Niet om hulp vragen

Veel nieuwe moeders voelen de druk om alles goed te doen. Maar je hebt nu eenmaal niet alles onder controle. Een baby voeden en verzorgen kost gewoon veel tijd en energie. Logisch dat je niet aan al die andere taken op je to do-lijstje toekomt.

Toch vragen niet veel nieuwe moeders om hulp. Een valkuil waar je alleen maar jezelf mee hebt, want niemand die jou een slechte moeder vindt als niet alles je tegelijkertijd lukt. Sterker nog: oma vindt het waarschijnlijk fantastisch als haar oogappel nog eens komt logeren en je beste vriendin wil echt wel eens op dat schattige kindje komen passen.

Durf dan ook om hulp vragen wanneer er bij jou wat druk van de ketel moet. Je baby en jij worden er niet slechter van; het geeft jullie juist ruimte om meer van elkaar te genieten zodra jij weer tot jezelf bent gekomen.

Niet voor jezelf opkomen

Jij weet als moeder als geen ander wat je baby nodig heeft en wanneer hij of zij dat nodig heeft. Als je baby aan het huilen is en jij voelt dat je haar moet oppakken, doe dat dan. Krijg je bijvoorbeeld goedbedoeld advies van je (schoon)moeder of vreemden, kom dan voor jezelf op als jij het daar niet mee eens bent en het anders doet. Wees niet bang om je eigen pad te volgen en voor jouw opvoeding op te komen. Dat heeft immers heel wat voordelen.

fouten eerste baby

Niet vertrouwen op je moederlijke instinct

Al eeuwenlang zetten vrouwen kinderen op de wereld en elke moeder pakt het anders aan. Het voelt misschien onwennig, maar ook jij hebt een moederlijk instinct dat je precies vertelt wat je moet doen.

Ook al doet een andere (meer ervaren) moeder het totaal anders en voel jij je daardoor een slechte moeder, negeer je intuïtie niet. Neem die tips niet ter harte als je voelt dat die manier van opvoeden niks voor jou is. Haar manier hoeft niet jouw manier te zijn of worden. Daar hoef je je trouwens ook niet schuldig over te voelen: ook al ben je een ‘nieuwe’ moeder, je weet echt wel hoe je er één moet zijn. Dat gaat vanzelf.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
4 ‘fouten’ die iedere mama weleens maakt bij haar eerste baby
Sluiten