Peuter 13 Sep 2021 redactie

Flesvoeding: kies de juiste groeimelk of plantaardige groeidrink voor jouw kind

Het leven van een peuter is één groot avontuur en dit vraagt heel wat energie. Daarom is een gezonde en gevarieerde voeding op die leeftijd enorm belangrijk. In de praktijk hebben veel ouders het moeilijk om hun peuter dagelijks alle nodige voedingsstoffen te geven, maar de juiste groeimelk of plantaardige groeidrink kan daar zeker toe bijdragen.

Het belang van groeimelk

Een dagelijkse portie aangepaste groeimelk, zonder toegevoegde suikers en vanille-aroma, kan bijdragen tot een meer evenwichtige voeding en je kindje vanaf 1 jaar helpen om alle voedingsstoffen te bieden die hij nodig heeft voor een optimale ontwikkeling. Dat meldt ook de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Groeimelk bevat minder eiwitten dan gewone koemelk, en is bovendien verrijkt met essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen.

Geschikte plantaardige drink

De meeste plantaardige dranken op basis van rijst, soja, haver, amandelen enzovoort zijn niet geschikt voor jonge kinderen, omdat ze te weinig essentiële voedingsstoffen bevatten. Bij de keuze van een plantaardige drink is het belangrijk dat je kiest voor een product dat specifiek is ontwikkeld voor kinderen vanaf 1 jaar. Zo zijn er bijvoorbeeld aangepaste groeidrinks op de markt op basis van soja en rijst. Qua essentiële voedingsstoffen moeten deze niet onderdoen: ze bevatten evenveel ijzer en vitamine C (voor een normale werking van het immuunsysteem), calcium en vitamine D (voor sterke botten) en vitamine B (voor energie) als groeimelk.

Aanbevolen hoeveelheid

Een correcte hoeveelheid van aangepaste groeimelk is 350 tot 500 ml per dag, zowel voor de groeimelk als voor plantaardige groeidrinks. Je kan die uiteraard wel opdelen in verschillende porties. Bijvoorbeeld 250 ml ’s morgens en 250 ml ’s avonds voor het slapengaan, zo kan je kleintje helemaal tot rust komen terwijl hij geniet van een flesje.

Bronnen:
https://vvkindergeneeskunde.be
https://bambix.be

In samenwerking met Bambix

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Flesvoeding: kies de juiste groeimelk of plantaardige groeidrink voor jouw kind
Sluiten