Mama & papa 26 Aug 2019 Paulien

10 etenswaren waarvan je niet wist dat je ze kon invriezen

Weer een beschimmeld pakje kaas gevonden achter in de koelkast? Of ligt die halve citroen die je over had weer uit te drogen in de vershoudla? Dat is nergens voor nodig, want je kan veel meer etenswaren invriezen dan je denkt. 

Als je een gezin te eten moet geven, is het altijd makkelijk om producten in bulkverpakkingen te kopen. Maar wat moet je doen als je dan toch nog overschot hebt? In de vriezer ermee! Dit zijn 10 etenswaren waarvan je niet wist dat je ze kon invriezen.

10 etenswaren waarvan je niet wist dat je ze kon invriezen

1. Citroen

Heel veel recepten vragen om het sap van een halve citroen. Maar wat moet je dan nog met die andere helft? Gewoon in plakjes snijden, in een diepvrieszakje en de vriezer in. Die plakjes kunnen dan later nog dienst doen om je water of je cocktail wat extra smaak te geven.

etenswaren invriezen

2. Avocado

Kan je avocado’s invriezen? Ja hoor! Snij de avocado in twee en haal de pit eruit. Stop dan elk helftje in een diepvrieszakje in de vriezer. Om ze te ontdooien, leg je de halve avocado met het vruchtvlees naar beneden op een keukenpapiertje om het overtollige vocht te absorberen.

3. Koekjesdeeg

Met kleine kinderen in huis is het geen slecht idee om altijd een voorraad koekjesdeeg bij de hand te hebben. Rol de overschot van je koekjesdeeg gewoon in bolletjes, laat ze even hard worden op een bakplaat in de vriezer en stop ze dan allemaal in een diepvrieszakje.

Als je kleintjes dan zin hebben in een versgebakken koekje, moet je gewoon een paar bolletjes in de oven stoppen en je bent klaar.

4. Aardappelpuree

Aardappelpuree kan je ook makkelijk invriezen en dat doe je op dezelfde manier als het koekjesdeeg. Maak met een ijsschep bolletjes en leg die op een bakplaat. Laat de bolletjes even hard worden en stop ze dan in een diepvrieszakje. Zo kan je later makkelijk de juiste portie puree ontdooien.

5. Kaas

Kaas kan je ook makkelijk invriezen, maar onthou wel dat de textuur en de smaak van je kaas dan lichtjes kan veranderen. Eet die smeuïge brie dus maar meteen op maar snij die gouda in plakjes en stop ‘em in de diepvriezer. Ontdooi je kaas 24 tot 48 uur voor gebruik in de koelkast.

etenswaren invriezen

6. Bananen

Heb jij ook standaard twee bruine bananen in je fruitschaal liggen? Gebruik die dan nog door ze in plakjes te snijden en in te vriezen. Zo heb je de perfecte zoetmaker voor je volgende smoothie al klaar. Of heb je zin in een gezond dessertje? Pureer dan met een staafmixer de diepgevroren bananenstukjes en je hebt zelfgemaakt ‘bananenijs’.

7. Hummus

De hummus uit de supermarkt blijft redelijk lang goed, maar als je zelf hummus maakt moet je die snel opeten voor die vervalt. Lepel de hummus in een vriezerdoosje en doe er een stevige scheut olijfolie bij. Zo blijft je hummus veel langer goed.

8. Verse kruiden

Merk je dat je bosje basilicum het bijna gaat begeven? Pluk dan nog snel de blaadjes, stop ze in een ijsblokjesbakje en vul de bakjes verder aan met olijfolie en water. Dan kan je makkelijk zo’n blokje ontdooien in je volgende vinaigrette of een blokje smelten in de pan om je groenten of vlees te bakken in lekker geurende olie.

etenswaren invriezen

 

9. Noten

Noten kunnen na een tijdje wat duf of zelfs wrang smaken. De oplossing is ze invriezen. Daar kan je ze maar liefst twee jaar lang bewaren.

10. Eieren

Nadert de vervaldatum van je eieren en heb je geen tijd voor of zin in een roerei? Breek dan de eieren en roer ze door elkaar met eventueel wat peper en zout. Bewaar het mengsel in een luchtdicht bakje en ontdooi ze wanneer je zin hebt in een roereitje of een quiche.

Deze week en volgende week zijn het XXL-weken bij Lidl. Dat wil zeggen: heel veel korting op grote hoeveelheden eten. Nu jij weet hoe je dat allemaal moet invriezen, kan je je winkelmandje vullen zonder later voedsel te verspillen.

In samenwerking met Lidl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
10 etenswaren waarvan je niet wist dat je ze kon invriezen
Sluiten