Peuter 26 Sep 2019 Paulien

EHBO: Wat moet je doen bij een kwallenbeet?

Met je kleintje voor de eerste keer naar het strand is heerlijk. Gezellig samen pootjebaden, lekker veel zonnecrème smeren en een ijsje likken in het zand. Heerlijk is dat. Maar wel oppassen voor kwallen. Als je kleintje toch een kwallenbeet oploopt, kan je zo de pijn wat verlichten.

Kwallen

De meeste kwallen veroorzaken weinig hinder, maar er zijn soorten die giftig zijn en dus een venijnige prik kunnen uitdelen. Het gaat dan meestal om kwallen afkomstig uit warme wateren, zoals de bleekblauwe kwal. Die vind je af en toe ook terug aan onze kust.

kwallenbeet

Kwallenbeet

Een kwallenbeet lijkt het hardst op het aanraken van een brandnetel. Het veroorzaakt jeuk en het geeft een prikkend en branderig gevoel. Het pijnlijke gevoel zou na een uur moeten verminderen, maar de jeuk kan langer aanhouden, minstens 24 uur. De huid zal ook rood kleuren. Raak dus nooit bewust een kwal aan. Ook al leven ze niet meer, hun giftentakels kunnen nog steeds actief zijn.

Hier zijn wat tips om de pijn te verzachten en de huid te kalmeren.

  • Als je kleintje een kwallenbeet heeft, kom je meteen uit het water.
  • Spoel de beet niet af, want dat activeert de netelcellen.
  • Gebruik een vochtig kompres met azijn om de huid te kalmeren.
  • Gebruik een pleister als een soort waxstrip om de achtergebleven netelcellen te verwijderen. Zie je met het blote oog stukken zitten? Dan zijn dat resten van tentakels. Die verwijder je het makkelijkst met een pincet.
  • Heb je een anti-jeukmiddeltje mee? Smeer dat dan op de jeukende huid.
  • Ook ijs kan de jeuk en de tinteling verminderen.
  • Als de jeuk of de pijn te lang aanhoudt, raadpleeg dan zeker een arts.

Allergisch?

Je kunt ook allergisch zijn aan kwallen, of overgevoelig zijn aan hun beten. Als je kindje plots spierpijn, een loopneus of een prikkelhoest krijgt, kan het wel eens zijn dat hij of zij allergisch is. Bij een acute, ernstige en allergische reactie, contacteer je het best zo snel mogelijk de hulpdiensten op het nummer 112.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
EHBO: Wat moet je doen bij een kwallenbeet?
Sluiten