Peuter 12 Sep 2019 Paulien

EHBO: wat moet je doen als je kindje een tekenbeet heeft?

Een gezellige wandeling in het bos, een bezoekje aan de zoo of gewoon even spelen in de tuin bij oma: een tekenbeet kan je overal oplopen. Maar wat moet je doen als je kindje een tekenbeet heeft?

Ziekte van Lyme

Deze ziekte wordt heel vaak geassocieerd met een tekenbeet. De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door een bacterie wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen, maar dat is dus zeker niet altijd het geval.

Als je kind een teek heeft, verwijder je die zo snel mogelijk. Hoe sneller je ze weghaalt, hoe minder kans op besmetting. Als de teek minder dan 24 uur op je huid heeft gezeten, is de kans op besmetting zeer klein. Daarom is het slim om na iedere uitstapje in de natuur of na spelen in de tuin het volledige lichaam goed te controleren.

Kijk vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten. Teken nestelen zich ook – vooral bij kinderen – op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

Hoe verwijder je een teek?

Als de teek zich nog niet heeft vastgehecht, kan je die met een warme douchestraal wegspuiten. Heeft ie zich toch al vastgezet, dan ga je best zo te werk:

  • Gebruik een tekenpincet, die koop je bij de apotheker, en grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek hem in een vlotte ruk uit de huid.
  • Heb je geen pincet bij de hand? Dan kan het ook met je vingernagels. Omwikkel je handen dan liefst met een zakdoek.
  • Teek verwijderd? Ontsmet de plaats waar ie vastgehecht zat dan grondig.
  • Noteer voor alle zekerheid de datum van de tekenbeet. Als je later toch reden hebt om je zorgen te maken, kan dat nuttig zijn voor je arts.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Je raadpleegt het best een arts als er resten van de teek in de huid zijn achtergebleven, als je zwanger bent of als je je grieperig gaat voelen. Na een tekenbeet kan zich een rond, rood plekje op de plaats van de beet vormen. Dat is helemaal normaal en het zou ook moeten verdwijnen na enkele dagen. Blijft het plekje toch lang staan of wordt de ring groter dan 5 centimeter, dan kan je ook best even langs de dokter gaan.

Wil je graag meer weten? Ga dan even naar Gezondheid.be.

Lees ook: 8 tips waarmee je je kindje optimaal kan beschermen tegen de zon

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
EHBO: wat moet je doen als je kindje een tekenbeet heeft?
Sluiten