Waarom huilt een baby?

Huilen is voor een baby een manier om te communiceren, hij heeft nu eenmaal geen andere manier om duidelijk te maken dat hij iets nodig heeft. Meestal is het vrij snel duidelijk wat er aan de hand is, maar soms heb je er ook het raden naar. In dat geval kan deze ‘tijdslijn’ misschien helpen.

Ontwikkelingsfasen en ‘sprongetjes’

Eerste 3 levensmaanden
Baby’s huilen omdat ze ongemakken ondervinden. Misschien honger? Of te koud? Op deze leeftijd hebben ze behoefte aan lichaamscontact, en willen ze dat het ongemak wordt verholpen.

Tussen 3de en 6de levensmaand
Vanaf deze leeftijd kan een baby ook huilen, omdat hij iets wil en niet alleen meer omdat hij een ongemak ervaart. De baby leert ook zichzelf te troosten door op zijn handjes te zuigen.

Tussen de 6de en 9de levensmaand
Een baby kan het huilen nu ondersteunen met communicatieve gebaren zoals de verzorger aankijken of zijn handjes uitsteken. In deze periode heeft de baby ook last van verlatingsangst. Kiekeboe-spelletjes kunnen helpen om de baby te tonen dat je altijd terugkomt.

Rond 9 maanden
Rond deze periode gaan veel baby’s ’s nachts huilen, als ze wakker worden. Ze voelen zich alleen en denken dat ze ‘verlaten’ zijn. Ook ‘vreemdenangst’ kan opspelen: de baby wordt bang van onbekenden.

Tussen 9 en 12 maanden
Kinderen huilen vaak heftig wanneer een ouder uit het zicht verdwijnt. De baby is er dus nog niet van overtuigd dat ‘weggaan’ gevolgd wordt door ‘terugkomen’.

Tussen 12 en 24 maanden
Je kindje wordt er zich van bewust dat hij met zijn gedrag de omgeving kan beïnvloeden. Huilen wordt een manier om aandacht te vragen.

Tussen 24 en 36 maanden
Huilen gebeurt in deze levensfase vooral uit frustratie, boosheid, verdriet of ontreddering.

Andere oorzaken?

Er zijn natuurlijk verschillende factoren die het huilgedrag van een baby kunnen beïnvloeden.

Medisch: Bij de helft van de zogenaamde ‘huilbaby’s’ blijkt een medisch probleem de oorzaak: infecties, maag- en darmproblemen, voedingsproblemen of problemen in het centrale zenuwstelsel.

Persoonlijkheid: Veel is ook afhankelijk van het temperament of het karakter van de baby, de ene is makkelijker te troosten dan de andere.

Regelmaat: Sommige baby’s hebben ook een grote behoefte aan een vast ritme waardoor ze soms van slag raken als het ritme wijzigt. Bovendien hebben kinderen vooral de neiging om excessief te huilen als ze oververmoeid zijn. Omdat ze moe zijn, kunnen ze weinig eten per voeding, waardoor ze sneller wakker worden door een hongergevoel. Ouders en kinderen komen daardoor terecht in een negatieve spiraal van weinig slapen, weinig eten en veel huilen.

Lees ook:
Is mijn baby een huilbaby?
Kan je voorkomen dat je baby een huilbaby wordt?
8 tips om je huilende baby te kalmeren

Auteur: Axelle Brants

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom huilt een baby?
Sluiten