Een zus hebben maakt van jou een beter mens

Jij knipt het haar van haar barbiepoppen, zij bijt in je hoofd… Ahhhh, die zussen. Ze haalt het bloed vanonder je nagels, en toch mag je haar dankbaar zijn.

Een drie jaar durend onderzoek van de Brigham Young University bij zo’n 400 gezinnen, dat eerder al werd gepubliceerd in het Journal of Family Psychology, toont aan dat het hebben van broers en zussen – maar vooral zussen – goed is voor je mentale gezondheid. Hoofdauteur van de studie, Laura Padilla-Walker, schrijft in haar conclusie dat een zus, of ze nu ouder of jonger is, ervoor zorgt dat 10 tot 14-jarigen zich minder snel depressief voelen. “Een zus hebben verkleint de kans op gevoelens van eenzaamheid, liefdeloosheid, schuldgevoelens, weinig zelfvertrouwen en angst”. Zussen zouden ook harder hun best doen om de familieband te onderhouden als de ouders zijn overleden.

En dat is nog niet alles: een zus hebben maakt je ook een beter mens.

Door liefde en genegenheid te tonen, stimuleren ze positief sociaal gedrag zoals empathie en onbaatzuchtigheid, aldus het onderzoeksteam. In 2009 bleek uit een andere studie van Britse psychologen al dat mensen die opgroeien met ten minste één zus minder gestrest, optimistischer, vastberadener en onafhankelijker zijn dan degenen die enkel met broers opgroeiden. Psychologen testten daarvoor het emotioneel welzijn van 571 mensen tussen 17 en 25 jaar met verschillende gezinssituaties.

Broers vs zussen

Ook een broer moedigt je (onbewust) aan om een beter persoon te zijn, maar het effect is toch sterker bij wie een zus heeft. Medeauteur van die Britse studie Tony Cassidy, van de Universiteit van Ulster, vertelde aan de Daily Mail: “Onze verklaring is dat de aanwezigheid van vrouwen communicatiekanalen opent, waardoor een situatie veel expressiever wordt, wat positief is. Het uiten van emoties is fundamenteel voor een goede psychologische gezondheid en het hebben van zusters bevordert dit in gezinnen”.

Lees ook:
Onderzoek bewijst: tweede kind mat ons af
Buitenspeeltip: 7 leuke speelbossen in Vlaanderen
Ontdek de geboortebloem van je baby en haar betekenis
Waarom we gerust (af en toe) mogen vloeken in het bijzijn van kinderen
Slaapcoach: “Veel onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties.”

Bronnen:
Self-Regulation as a Mediator Between Sibling Relationship Quality and Early Adolescents’ Positive and Negative Outcomes
Flourishing Families Project figure out what makes a family work
It’s science: Having sisters helps you become a better person

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Een zus hebben maakt van jou een beter mens
Sluiten