Zwangerschap 20 Dec 2019 Paulien

Een doula: wat is het en heb je het echt nodig?

Je hoort de term voortaan vaker en vaker: een doula. Maar wat is een doula precies? Is het een vroedvrouw? Een bevallingscoach? En waarom heb je een doula nodig?

Wat is een doula?

Een doula is (meestal) een vrouw die een zwangere vrouw en haar naasten begeleidt en ondersteunt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. De doula kan een persoon zijn die je al kent, maar je kan ook beroep doen op een professionele doula.

Een doula biedt de ouders stabiliteit door haar betrokkenheid en ondersteuning op maat gedurende enkele maanden. Ze geeft praktische tips maar begeleidt de aanstaande ouders ook op emotioneel vlak.

Geen vroedvrouw

Een doula is geen vroedvrouw. Ze voert nooit een medische handeling uit (gebruik van medische materiaal, onderzoek…) en neemt nooit medische verantwoordelijkheden. Haar begeleiding is complementair aan die van de vroedvrouw of van de arts en vervangt geen enkel medische opvolging van de moeder tijdens de zwangerschap en bevalling.

Prijskaartje?

Elke doula past persoonlijke tarieven toe die zijzelf vastlegt. Ze kan zich aanpassen aan de financiële situatie van elke familie. Sommige doula’s verkiezen een totaal tarief voor alle afspraken voor, tijdens en na de bevalling. De prestaties van de doula’s zijn niet terugbetaalbaar door de mutualiteit.

Dus of je een doula nodig hebt, hangt compleet af van jouw wensen. Heb jij het gevoel dat je naast de medische begeleiding van je arts en vroedvrouw nog wat emotionele ondersteuning kan gebruiken? Of maak je je vaak zorgen over wat je allemaal nog in orde moet brengen? Dan kan een doula de perfecte oplossing zijn.

Er zijn steeds meer doula’s in België. Je kan hen makkelijk contacteren via de Vlaamse Federatie van Doula’s.

Lees ook: Dag van de vroedvrouw: de vroedvrouw vertelt

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Een doula: wat is het en heb je het echt nodig?
Sluiten