Peuter 18 Sep 2019 Paulien

Een baby erbij! Zo voelt je peuter zich niet achtergesteld

Met een tweede kindje op komst zal er een hoop gaan veranderen voor je vrolijk in het rond dribbelende peuter. Die wordt namelijk grote broer of zus en moet de aandacht van papa en mama gaan delen. Dat is niet niks voor zo’n kleintje.

Betrek hem of haar daarom meteen bij je zwangerschap, de geboorte en de tijd daarna, zodat je eerstgeborene zich niet achtergesteld gaat voelen.

Je peuter betrekken bij de zwangerschap

Kleine kinderen voelen en begrijpen onbewust een stuk meer dan je misschien denkt. Leg je oudste daarom uit dat er een baby in je buik zit en lees bijvoorbeeld boekjes voor over zwangerschap en baby’s. Vertel dat hij of zij grote broer of zus wordt en dat je buik dikker en dikker gaat worden. Neem je kindje ook eens mee als je spullen voor de baby gaat kopen, dan wordt het wat ‘tastbaarder’ voor hem of haar.

Als de baby in je buik wat groter is, kan je je peuter of kleuter eens meenemen naar een echo, dan kan hij/zij het babybroertje of -zusje alvast bewonderen. Laat je kindje zelfs meedenken over een naam, wie weet wat daar voor leuks uit komt!

Bereid je kindje voor door te vertellen wat er gaat gebeuren als de baby er is. Dat een baby huilt als ‘ie honger heeft of verschoond moet worden door papa of mama. En dat een baby veel slaapt en veel moet drinken om net zo groot te worden als zijn broer of zus. Vertel ook dat de baby niet meteen samen kan spelen, om teleurstellingen te voorkomen.

Als de baby geboren is

Je oudste kindje is grote broer of zus geworden! Voor jou is dit iets heel vanzelfsprekends, maar voor een peuter is het heel gek dat jouw dikke buik weg is en er een baby naast je ligt. Leg hem of haar uit wat er gebeurd is, dit kan heel kort en duidelijk: ‘de baby is uit mama haar buik gekomen, daarom heeft mama geen dikke buik meer’. En laat natuurlijk vol trots het nieuwe gezinslid zien.

Elk kind reageert hier anders op, dus wees niet teleurgesteld als je niet de reactie krijgt waar je op hoopte. Het is een enorme verandering voor je oudste, laat hem of haar dit even verwerken en praat er veel over samen.

De meeste kinderen vinden het heerlijk om door hun ouders meegenomen te worden tijdens het verzorgen van de baby. Laat je kind daarom een luier of billendoekjes aangeven, meehelpen met badderen, haartjes kammen of een slaapliedje voor de baby zingen. Zo voelt je oudste zich betrokken en een echte grote broer of zus.

De maanden na de geboorte

De eerste vier maanden zijn volgens het consultatiebureau het heftigst voor zowel jullie als ouders als voor je oudste kind. Je peuter moet in deze eerste maanden zijn of haar plekje in het gezin ‘terugvinden’ en dat kan soms weerstand opwekken. Vraagt je kind om aandacht, maar ben je net aan het voeden? Vertel dan letterlijk dat je met hem of haar komt spelen als de baby klaar is, een ‘ik kom zo’ begrijpt je kind niet. Maar zeg ook eens tegen de baby dat hij of zij heel even moet wachten (behalve bij een dramatische huilbui natuurlijk!), omdat je net met je oudste een tekening aan het maken bent.

Zo voelt je kind zich gelijkwaardig aan de baby. Ben je weer helemaal hersteld? Ga er dan samen met je peuter op uit, even naar de speeltuin, ergens wat drinken of met z’n tweeën naar de dierentuin. Die een-op-een tijd is belangrijk voor jullie beide.

 

Lees ook: Een baby en peuter in huis? Deze 5 activiteiten kunnen ze samen doen!

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Een baby erbij! Zo voelt je peuter zich niet achtergesteld
Sluiten